Surpriza la Nobel: Cine a castigat premiul pentru Pace

Surpriza la Nobel: Cine a castigat premiul pentru Pace
Potrivit site-ului evenimentului, premiul a fost acordat "pentru contributia decisiva la construirea unei democratii pluraliste in Tunisia", dupa revolutia din 2011. Comitetul Nobel a anuntat, vineri, castigatorul Premiului Nobel pentru Pace. Acesta este acordat Cvartetului National pentru Dialog din Tunisia.

Cvartetul a fost format în vara lui 2013, când procesul de democratizare din Tunisia era în pericol să se prăbuşească din cauza asasinatelor politice şi a tulburărilor sociale. Acesta a stabilit un proces politic alternativ, paşnic, într-un moment în care ţara era în pragul războiului civil. Astfel, Cvartetul a permis Tunisiei să stabilească, în decurs de câţiva ani, un sistem constituţional de guvernare care să garanteze drepturile fundamentale ale întregii populaţii, indiferent de gen, convingeri politice sau religioase, informează documentul.

Cvartetul pentru Dialog Naţional a inclus patru organizaţii din societatea civilă tunisiană: Uniunea Generală Tunisiană a Muncii (UGTT), Confederaţia Tunisiană a Industriei, Comerţului şi Artizanatului (UTICA), Liga Tunisiană a Drepturilor Omului (LTDH) şi Ordinul Tunisian al Avocaţilor.

Aceste organizaţii reprezintă diferite sectoare şi valori ale societăţii tunisiene: munca şi bunăstarea, principiile statului de drept şi drepturile omului. În baza acestora, Cvartetul şi-a exercitat rolul de mediator şi forţă motrice pentru a avansa dezvoltarea democratică pe cale paşnică a Tunisiei, cu o mare autoritate morală.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2015 este acordat acestui Cvartet, nu celor patru organizaţii individuale, a precizat Comitetul Nobel.

Inainte de anuntarea castigatorului, presedintele asociatiei pacifiste suedeze Svenska Freds, Anna Ek, declara pentru agentia de presa TT ca "exista o mare probabilitate ca premiul sa fie acordat cuiva care ajuta refugiatii".

Se pleca de la ipoteza ca actualitatea ar putea juca un rol crucial in stabilirea castigatorului. Prin urmare, se astepta atribuirea premiului unei institutii sau unei persoane care a atenuat suferinta celor ce fug din calea razboaielor si regimurilor autoritare.

Institutul Nobel a anuntat in martie ca exista 273 de candidati in acest an, dintre care 68 sunt organizatii si 205 persoane.
Favoriti erau cancelarul german Angela Merkel, pentru insistenta cu care deschide portile tarii sale solicitantilor de azil, dar si papa Francisc. Existau insa si altii, precum preotul din Eritreea Mussie Zerai sau primarul insulei italiene Lampedusa, Giusi Nicolini, ziarul rus Novaia Gazeta sau Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR). La fel de bine ar fi putut fi si anul medicului Denis Mukwege, care ingrijeste femei violate din Republica Democratica Congo.

Un sondaj recent arata ca aproximativ doua treimi dintre germani considera ca Angela Merkel nu ar trebui sa fie recompensata cu acest premiu.

Premiul este acordat persoanelor, institutiilor sau organizatiilor internationale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea pacii intr-o zona de conflict.

Cel mai prestigios dintre Premiile Nobel a fost acordat, intre 1901 si 2014, de 95 ori pentru 128 de laureati, dintre care 103 sunt persoane fizice si 22 sunt organizatii.

Premiul nu a fost acordat in timpul celor doua razboaie mondiale intre anii 1914 - 1916 si 1939 - 1943, precum si in anii 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972.

Un numar de 64 de premii au fost acordate pentru cate un singur laureat. De 29 de ori au fost laureati cate doua persoane, iar de 2 ori premiile au fost impartite de cate trei persoane (in 1994 Premiul Nobel pentru pace a fost impartit de Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin si, in 2011, de catre Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee si Tawakkul Karman).
Trei laureati ai Premiului Nobel pentru pace se aflau in stare de arest la momentul atribuirii.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut este si cea mai tanara. Malala Yousafzai avea doar 17 ani cand a fost numita castigatoare

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se impart intre laureati, in cazul in care exista mai multi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
818

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
256

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
224

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...