Dincolo de ironii, o realitate îngrijorătoare. Mai mulţi copii cu păduchi, în şcolile din Botoşani, decât anul trecut

Dincolo de ironii, o realitate îngrijorătoare. Mai mulţi copii cu păduchi, în şcolile din Botoşani, decât anul trecut
Triajul epidemiologic, realizat de cadrele medicale ale Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani în primele două săptămâni de şcoală relevă o realitate îngrijorătoare. Mulţi elevi nu respectă sau nu pot să respecte normele minime de igienă, ba chiar "împart" din surplusul lor de păduchi.

Triajul s-a realizat în 264 de unităţi de învăţământ din judeţ- creşe, grădiniţe, şcoli, licee şi şcoli profesionale, fiind supuşi examinării 38.265 de copii din totalul celor 39.284 de elevi înscrişi. 570 de copii au fost depistaţi cu diverse probleme.

Mai exact, potrivit statisticii Direcţiei de Sănătate Publice, au fost diagnosticaţi cu angine (roşu în gât) 123 de elevi, iar alţi 112 copii cu boli infecţioase, cum ar fi pneumonii sau traheobronşite, în general alte boli decât cele pentru care există vaccinuri (cum ar fi rubeolă, rujeolă). Interesant este că cele două afecţiuni s-au manifestat mai ales în mediul urban, 85 de elevi, respectiv 65 fiind înscrişi la unităţi de învăţământ din oraşe.

241 de elevi aveau păduchi (pediculoză), iar la repetarea controlului, 46 dintre ei nu reuşiseră să scape de paraziţi. 48 de elevi prezentau micoze (ciuperci).

Scabia, cunoscută în limbajul popular drept râia (cauzată de acarianul "Sarcoptul scabiei"), a fost depistată la 152 de elevi din mediul urban şi la 89 de elevi din mediul rural.

Pe unităţi de învăţământ, în creşe şi în centre de plasament au fost depistate cele mai multe angine. La grădiniţe, au fost înregistrate 21 de angine, 22 de alte boli infecţioase, 21 de cazuri de pediculoză şi 14 micoze. În şcoli, 42 de elevi au fost diagnosticaţi cu angine, 37 cu alte boli, 187 aveau păduchi iar 21 aveau micoze. În licee au fost găsite 17 cazuri de roşu în gât, 47 de alte boli infecţioase, 22 de pediculoze şi 9 micoze. În şcolile profesionale nu a fost depistat niciun caz de pediculoză, însă au fost diagnosticate opt angine, şase boli infecţioase şi patru micoze.

Medicul Cornel Saradan de la Direcţia de Sănătate Publică atrage însă atenţia asupra contagiozităţii pediculozei.

"Nu este la fel de contagioasă ca gripa, însă se ia. Mai mult, puricele poate sări, păduchele nu. Însă printr-un contact foarte apropiat sau prin folosirea obiectelor de uz propriu, cum ar fi pieptănul, şapca, căciuliţa, orice copil, indiferent cât de curat ar fi sau întreţinut, se poate alege cu păduchi sau măcar cu lindini. Prin acel ou de păduche poate ieşi un parazit. O altă variantă ar fi contactul foarte apropiat, păr în păr, iar păduchele de pe firul de păr să ajungă la cealaltă persoană. De regulă transmiterea se face prin transferul de obiecte", explică medicul Saradan.

Problema este că toate aceste afecţiuni trec greu, cu eforturi şi numai cu tratamente specifice. O simplă şamponare sau o spălare cu săpun sunt inutile pentru a scăpa de infestarea cu păduchi, fiind necesară folosirea unui tratament adecvat. 

O posibilitate, dureroasă dar eficace, vine din aplicările locale cu gaz lampant, însă soluţia este foarte greu de găsit, miroase foarte urât iar la jena copilului de a fi catalogat drept păduchios se adaugă şi jena mirosului de gaz. Mai mult, apare şi riscul, deloc de neglijat, dat de faptul că lichidul este inflamabil.

Variantele moderne de tratament sunt mai confortabile şi presupun folosirea unor şampoane speciale, după care părul este periat cu un pieptăn des, care îndepărtează parazitul şi ouăle sale. Din nefericire, pentru a fi eficient, tratamentul este costisitor şi trebuie repetat de mai multe ori.

Scabia poate fi vindecată doar prin utilizarea cremelor şi loţiunilor prescrise de medic, ce sunt aplicate pe întreg corpul de la gât în jos.

Tratamentul micozelor se face cu medicamente antifungice, care distrug microorganismele sau le reduc rata de creştere, însă odată cu medicaţia este necesară şi îndepărtarea factorilor ce susţin dezvoltarea fungilor.

La începutul anului şcolar trecut, 224 de elevi au fost diagnosticaţi cu pediculoză şi şase cu micoze, nefiind înregistrat niciun caz de scabie.

 

Spune-ne opinia ta