Lecţii neatractive şi orare prea încărcate, pentru elevii şcolilor de stat

Lecţii neatractive şi orare prea încărcate, pentru elevii şcolilor de stat
Aplicaţii practice în locul lecţiilor stufoase şi neatractive, un orar mai lejer în locul programului zilnic de 7 ore, lecţii mai puţine şi doar la materiile specifice profilului, acestea sunt câteva dintre doleanţele părinţilor, profesorilor şi liderilor de sindicat deopotrivă.

Aceştia din urmă solicită o reformare radicală a programelor şcolare, considerate neatractive, mult prea încărcate, punându-se accent pe partea informativă şi nu pe cea practică. De altfel, programele stufoase şi obositoare au constituit subiectul unei dezbateri naţionale, la care au participat cele trei sindicate reprezentative din învăţământ (Federaţia Sindicatelor din Educaţie-FSLI, "Spiru Haret" şi "Alma Mater"), de luni, 5 octombrie, relatează Monitorul de Suceava.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a explicat: "Discutăm de componenta curriculară și trebuie să recunoaștem că avem programe neatractive și că elevii învață lucruri prea multe pe care le uită la o săptămână sau două și intră în mediul universitar nepregătiți. Trebuie să punem accent mai mult pe partea aplicativă. Mi-aș dori să găsim un sistem de evaluare obiectiv prin care nota 7 de la Colegiul să fie echivalentă cu nota 7 de la un liceu din Satu Mare. Dascălii au fost umiliți în ultimii 25 de ani. Dascălul a ajuns la 880 de lei salariu net, după ce guvernanții au mărit în ultimii ani cu 45% aceste salarii. Să ne gândim la Finlanda, unde s-a reformat învățământul cu reformarea dascălilor. Nu mai există practică pedagogică, metodica predării".

Sindicaliştii sunt de părere că pentru o integrare mai rapidă pe piața muncii oferta educațională şi curricula trebuie corelate cu cerințele mediului economic.

De partea cealaltă părinţii, de la ciclul primar şi până la liceu, se plâng de lecţiile multe, la toate materiile şi de faptul că ai lor copii sunt obosiţi şi stresaţi.

"Din clasa a V-a am plecat cu copilul de la şcoala gimanzială la liceu, însă nu m-am gândit ce va fi mai departe. Băiatul când vine de la şcoală se schimbă, mănâncă şi apoi se apucă tot de şcoală. Sunt lecţii la toate materiile, sunt ore întregi la birou. Cred că generaţiile acestea privesc cu teroare şcoala. Noi, părinţii, privim cu teroare şcoala. Departe de mine de a lua apărarea copiilor care nu întotdeauna au chef de carte, însă am constatat că ei nu prea mai au timp liber. Ba unii renunţă la sportul practicat pentru a avea timp de lecţii, ba renunţă la lecţiile de dans în favoarea temelor. E corect aşa, e mai bine pentru el aşa?", a întrebat retoric o mămică.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Detectoare de fum, monoxid de carbon și gaze, instalate de pompierii ISU Cristești în locuințele bătrânilor bolnavi și singuri din localitate! (foto, video)

astăzi, 18:23
19

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.Pentr...

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
61

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
90

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...