S-a pus lacăt pe "Elena Doamna"! Copiii mutaţi la apartamente în Dorohoi

S-a pus lacăt pe "Elena Doamna"! Copiii mutaţi la apartamente în Dorohoi
Centrul de plasament "Elena Doamna" din municipiul Botoșani a devenit istorie, ba chiar a primit un lacăt simbolic, odată cu închiderea lui şi mutarea copiilor la apartamentele sociale din Dorohoi.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, cu sprijinul consistent al Fundaţiei Hopes & Homes for Children (HHC România) şi Serra România, a îndeplinit astfel şi cel de-al doilea obiectiv din strategia judeţeană de protecţie a copilului, şi anume închiderea unui centru mare şi mutarea copiilor în apartamente.

Primul obiectiv a fost construirea a şase căsuţe de tip familial, în cadrul Complexului "Sfântul Mina", două dintre ele fiind finanţate de Serra, trei de către HHC şi una de către Consiliul Judeţean. În cele şase căsuţe locuiesc acum 60 de copii cu dizabilităţi care au fost mutaţi din Centrul de Plasament şi Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi "Sf. Spiridon".

"Am reuşit să demonstrăm că două ONG-uri pot să facă un parteneriat între ei şi apoi cu o autoritate publică- DGASPC şi împreună să conceapă un plan multianual pe care să-l finalizăm cu succes. Pe lângă închiderea celor două centre şi dezvoltarea de noi servicii alternative pentru copii, impactul pe care l-am avut este mult mai mare. Am reuşit să facem trecerea de la o paradigmă în care copilul este obiectul protecţiei la una în care familia reprezintă obiectul asistenţei sociale. Pe lângă serviciile alternative oferite celor o sută de copii, am reuşit să schimbăm destinul altor aproape 400 de copii", a declarat Otto Sestak, directorul naţional al HHC România.

Asta prin programele de sprijin material, prin care familiile aflate în situaţii de risc de abandon al copiilor au fost sprijinite financiar şi material astfel încât să nu renunţe la copii.

Astfel, numai în acest an, 23 de familii din judeţ, cu 48 de copii, au beneficiat de ajutoare, constând în aparatură electrocasnică, mobilier, bani pentru achiziţionarea de animale, cu care să le asigure hrana celor mici.

În cadrul conferinţei de presă au fost arătate fotografii comparative cu copiii de la Elena Doamna aflaţi în centrul de plasament, cu camerele lor, cu dulapurile vechi şi prinse cu lacăte, paturi uzate, pardoseli sparte şi băile "neprietenoase", pe de o parte, şi noile lor camere, cu mobilier nou şi bucătării utilate, de cealaltă parte.

Impresionante pentru copii au fost mesajele lăsate de colegii lor din cadrul Centrului "Casa Mea", alături de torturile de bun venit în noile locuinţe.

"Imaginile arătate arată diferenţele dintre condiţiile de locuit (de la Elena Doamna, n.r.) şi cele prezente. Însă diferenţele cele mai mari vor fi în comportamentul şi dezvoltarea copiilor iar acest lucru este mai greu de făcut. Ar fi trebuit să facem o comparaţie între momentul când copiii au fost mutaţi din centrul vechi la apartamente, pentru că acesta este cel mai mare rezultat din punctul meu de vedere, iar acest proiect a demonstrat încă o dată că cea mai bună soluţie pentru copiii din instituţii este scoaterea lor din acele instituţii şi mutarea lor într-un mediu cât mai apropiat de mediul intrafamilial", a declarat Bogdan Pavel, coordonator programe Serra România.  

Cât despre angajaţii care au lucrat până acum la Elena Doamna, au fost redistribuiţi pe centrele de plasament din Botoşani sau îşi desfăşoară activitatea în apartamentele din Dorohoi. "Instructorii de educaţie de la Elena Doamna au fost delegaţi pentru o perioadă scurtă la apartamentele din Dorohoi până reuşim să rezolvăm problema personalului de la Dorohoi. Am scos la concurs într-o primă etapă 15 posturi de instructori de educaţie, nu am reuşit să ocupăm decât 11 şi urmează să scoatem la concurs alte posturi", declară Dan Şlincu, directorul DGASPC.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
5

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
83

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
889

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....