Cea mai mare divizie a Armatei Romane, desfiintata si trecuta in subordinea NATO

Cea mai mare divizie a Armatei Romane, desfiintata si trecuta in subordinea NATO
Cea mai mare divizie a Armatei Romane a trecut in subordinea NATO. Mii de militari vor fi selectati pentru a putea actiona rapid in cazul unui conflict in regiune.

Comandamentul va fi operational din 2018 si va avea in componenta aproximativ 15 mii de militari, inclusiv bulgari, care vor fi coordonati de la Bucuresti. Printr-un gest simbolic, inmanarea steagului de lupta, Divizia de Infanterie Dacica s-a transformat in Divizia Multinationala de Sud Est.

Astfel, cea mai mare divizie din Romania, care apara 30% din teritoriul tarii, a incetat sa existe. Unitatile ei de lupta au fost preluate de celelalte doua divizii: a doua Getica si a patra Gemina.

Comadamentul Diviziei care tocmai a fost desfiintata este de acum in totalitate in subordinea NATO.
Totul presupune costuri si pregatire pentru ca acest comandament sa poata coordona peste 10.000 de oameni care sa fie capabili sa actioneze rapid.

Mircea Dusa: "Va costa 60 de milioane de euro, bani parte suportati in parte din fondurile comune NATO".

Salariile militarilor care vor face parte din divizia NATO vor fi marite cu 30 la suta ca urmare a acestei mutari. Insa nu toti vor ramane in sistem.

Generalul Ovidiu Uifaleanu: "In comandamentul diviziei vor fi selectionati militarii care acum 10 ani erau in prima linie in Irak si Afganistan. Primul criteriu este de limba si apoi experienta".

Generalul Uifaleanu vrea cei mai buni militari pe care ii are in acest moment Romania. Noul comandant a participat si el la nu mai putin de 40 de operatiuni ale NATO in lume. La doar 46 de ani, a fost in trupele de mentinere a pacii din Bosnia dar si in Afganistan, unde Romania a pierdut multi militari. Experienta si rezultatele obtinute i-au adus anul trecut gradul de general de brigada.

Divizia multinationala va coordona si cele doua centre de comanda si control.

Generalul Uifaleanu: "Misiunea este coordonarea celor doua unitati de integrare a fortei – este vorba despre Romania si Bulgaria. Dupa aceea, accentul va fi pus pe dislocabilitate, pregatirea personalului, astfel incat, in 2018, oriunde in S-E Europei, sa fim pregatiti oricand".

Acest comandament al diviziei va strange in subordine peste 10.000 de militari. In iunie anul viitor vom afla cate trupe trebuie sa aloce Romania alaturi de Bulgaria.

Criza din Ucraina a provocat o reactie a NATO de dizlocare a unor forte capabile sa actioneze rapid atunci cand situatia o cere. Asa s-a ajuns ca in Romania sa fie infiintate centre de comanda si control dar si unitati capabile sa intre repede in actiune.


StirileProTV

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
34

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
20

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
26

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...