Mesaj emotionant al profesorilor Universitatii Tehnice Iasi, pentru un ilustru botoşănean trecut în veşnicie!

Mesaj emotionant al profesorilor Universitatii Tehnice Iasi, pentru un ilustru botoşănean trecut în veşnicie!
Profesorii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi au publicat un mesaj emotionant, un omagiu adus unui ilustru cercetator si profesor trecut la cele vesnice, membru al multor societati stiintifice nationale si internationale, cum ar fi Societatea Romana de Fizica, Societatea Romana de Gravitatie si Relativitate Generala, Societatea Balcanica a Geometrilor, Societatea Americana de Matematica, Societatea Europeana de Fizica.

Profesorul Gheorghe Zet s-a nascut la 7 iulie 1943, in comuna Mileanca, din judetul Botosani, si a urmat Liceul Teoretic Nr. 1 "Gr. Ghica" din Dorohoi. Intre anii 1960 – 1965 a urmat cursurile Facultatii de Fizica, din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi.

Mesajul publicat pe pagina oficiala a UTI Iasi:

"Profesorul, cercetatorul si nu in ultimul rand mentorul Gheorghe Zet a trecut in nefiinta, dar ne va ramane mereu alaturi prin realizarile unei vieti traite in slujba stiintei, in care a calauzit generatii dupa generatii de tineri inspre a deveni cea mai buna versiune a lor, atat ca oameni, cat si ca specialisti. Omul Gheorghe Zet s-a nascut la 7 iulie 1943, in comuna Mileanca din judetul Botosani si a urmat Liceul Teoretic Nr. 1 "Gr. Ghica" din Dorohoi. Intre anii 1960 – 1965 a urmat cursurile Facultatii de Fizica, din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, sustinand lucrarea de diploma cu titlul Ciocniri relativiste ale particulelor sub indrumarea D-nei Lect. Dr. Cleopatra Mociutchi, obtinand Diploma de Merit. Fiind pasionat si de matematica, a urmat in perioada 1965-1969 Facultatea de Matematica-Mecanica, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, iar in  anul 1974 obtine titlul de doctor in Matematica, in urma sustinerii tezei cu titlul Metode grupale in fizica particulelor elementare sub indrumarea D-lui Prof. Dr. Gheorghe Gheorghiev. In anul 1995 a obtinut si titlul de doctor in Fizica, la Facultatea de Fizica a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, sustinand teza cu titlul Teorii gauge pe spatii baza, sub indrumarea D-lui Prof. Dr. Ioan Gottlieb.

Incepand din anul 1967, timp de peste 40 de ani a fost cadru didactic al Institutul Politehnic Iasi, desemnandu-i-se si functii de conducere precum Sef al Catedrei de Fizica, Secretar Stiintific al Senatului Universitar, iar  intre anii 1996-2004 Cancelar al Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi. A detinut functia de profesor asociat si conducator stiintific de doctorat la Facultatea de Fizica de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, sub indrumarea sa obtinand titlul de doctor 12 fizicieni. Invitat ca profesor si cercetator in 1977, a lucrat in laboratorul Prof. Robert Dicke pentru studii experimentale ale proprietatilor campului gravitational, la Universitatea "Albert Einstein" din Princeton, SUA. Aici i-a  cunoscut pe Prof. Eugene Wigner – laureat al Premiului Nobel in Fizica  in anul 1963, pentru rezultate obtinute cu privire la proprietatilor nucleului atomic si a  audiat lectiile de Fizica materiei condensate tinute de Prof. Philip Anderson, care a primit Premiului Nobel in Fizica in anul 1977, pentru cercetarile sale privind structura electronica a materialelor magnetice amorfe, folosite apoi la realizarea memoriilor utilizate in calculatoare.

In perioada 1990-1995, in mai multe etape, a fost invitat ca cercetator stiintific de catre Prof. Abdus Salam - Fondator si Director al Centrului International de Fizica Teoretica din Trieste, Italia, laureat al Premiului Nobel in Fizica pentru lucrarile sale privind unificarea fortelor electromagnetice cu cele nucleare slabe. Incepand cu anul 2006, a fost invitat ca cercetator stiintific la Facultatea de Fizica de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, in citiva ani realizand si publicand lucrari in reviste stiintifice prestigioase, apreciate de catre comunitatea stiintifica internationala, intr-un colectiv condus de Prof. Anca Tureanu, originara din Romania si de Prof. Masud Chaichian – director al Departamentului de Fizica particulelor elementare.

A fost membru al multor Societati Stiintifice nationale si internationale: Societatea Romana de Fizica, Societatea Romana de Gravitatie si Relativitate Generala, Societatea Balcanica a Geometrilor, Societatea Americana de Matematica, Societatea Europeana de Fizica. A fost membru fondator si presedinte al Societatii Romane de Gravitatie si Relativitate generala si, de asemenea, membru fondator al Societatii Balcanice a Geometrilor. In aceasta calitate, a facut parte din comitetele stiintifice al mai multor congrese, conferinte si simpozioane stiintifice in domeniu, organizate sub egida societatilor respective.

Dumnezeu sa va odihneasca, domnule Profesor!".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
18

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
98

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
12

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...