Obligativitatea angajarii dirigintilor de santier va ajuta la cresterea sigurantei caselor construite la tara?

Obligativitatea angajarii dirigintilor de santier va ajuta la cresterea sigurantei caselor construite la tara?
De la sfarsitul acestei veri, persoanele care isi construiesc locuinte in mediul rural vor fi obligate, de asemenea, sa angajeze un diriginte de santier care sa se ocupe de verificarea calitatii lucrarilor. In prezent, cei care construiesc la tara case cu parter si parter plus un etaj sunt scutiti de aceasta obligatie, insa parlamentarii au hotarat recent eliminarea exceptiei.

Obligativitatea angajarii dirigintilor de santier va fi introdusa pentru toate casele, indiferent ca este vorba de mediul urban sau cel rural. Masura este inclusa in Legea nr. 177/2015, care a aparut de curand in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in data de 31 august, scrie Avocatnet.ro.

Astfel, toti cei care construiesc locuinte vor trebui sa aiba proiecte tehnice verificate si sa angajeze un diriginte de santier, care sa se ocupe de controlarea adecvata a lucrarilor.

"Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (...) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor", scrie in noua lege.

In prezent, Legea calitatii in constructii prevede o exceptie pentru mediul rural si satele ce apartin oraselor. De aceea, angajarea unui diriginte de santier nu este necesara pentru construirea locuintelor cu parter si parter plus un etaj, precum si a anexelor gospodaresti.

Exceptia va fi eliminata din data de 31 august, astfel ca angajarea unui diriginte de santier va fi indispensabila indiferent de cate niveluri are locuinta si mediul in care este amplasata.

Argumente PRO:

1. Angajarea unui diriginte de santier pentru verificarea calitatii lucrarilor executate este o masura necesara. Indiferent ca vorbim de mediul urban sau cel rural, siguranta persoanelor care vor locui in viitoarea casa trebuie sa fie in prim-plan. In acest fel, proprietarii locuintelor vor avea o garantie a faptului ca lucrarile au fost executate asa cum trebuie si ca, in caz de cutremur, de exemplu, cladirea va rezista fara probleme. In acelasi timp, dirigintele de santier se va asigura ca lucratorii folosesc materiale adecvate si ca nu vor incerca sa pacaleasca un proprietar care are cunostinte mai putine in domeniul constructiilor.

2. Eliminarea exceptiei pentru mediul rural va oferi mai multe oportunitati legale de munca. Potrivit initiatorului actului normativ, senatorul Leonard Cadar, modificarea legislativa va permite diminuarea muncii la negru. Parlamentarul a dat drept exemplu romanii care lucreaza in constructii in strainatate si se intorc in tara, dar care, in anumite cazuri, se ocupa de lucrari la negru din cauza exceptiei din prezent pentru mediul rural. In plus, noua masura va incuraja persoanele cu experienta si studiile necesare sa obtina autorizarea de diriginte de santier.

Argumente CONTRA:

1. Persoanele din mediul rural dispun de venituri mai mici decat cele din mediul urban, conform unor informatii pe anul 2014 ale Institutului National de Statistica. Costurile presupuse de angajarea unui diriginte de santier vor descuraja persoanele din mediul rural sa apeleze la astfel de specialisti. Si, daca aceasta masura nu le va face sa amane sau sa renunte la lucrari, le va forta sa apeleze la lucratori la negru. In alta ordine de idei, persoanele aflate in zonele mai izolate ar putea avea dificultati in a convinge dirigintii sa parcurga distante considerabile pana la santiere.

2. Aceasta masura va fi inutila daca autoritatile nu se vor ocupa in mod adecvat de controale care sa acopere, pe cat posibil, aproape toate constructiile noi pentru care se cer autorizatii. Daca persoanele din mediul rural vor observa ca noua obligatie a fost introdusa mai mult de forma, acestea nu vor ezita sa apeleze la lucratori la negru pentru a-si construi casele.

Voi ce parere aveti? Obligatia de a angaja un diriginte de santier si pentru casele din mediul rural va ajuta la cresterea calitatii si sigurantei locuintelor sau nu va face decat sa sporeasca munca la negru?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
10

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
24

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
51

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...