LA MULŢI ANI! ALEX GAVRIL, rockerul care ţine muzica "în corzi"!

LA MULŢI ANI! ALEX GAVRIL, rockerul care ţine muzica "în corzi"!
În Anglia, un călător se ridică de pe scaun, în autobuz, şi oferă locul unui tânăr cu chitara în spate. "Noi respectăm artiştii", spune englezul cu un aer nu doar serios, ci şi admirativ. Tânărul cu chitara în spate era Alex Gavril. Crescut acasă, în România, cu muzica lui Iron Maiden, Led Zeppelin, Black Sabbath.

Împătimit de chitară, pasionat de muzica adevărată, Alex Gavril este chitaristul care poate spune că face carieră în muzică. Chiar şi într-o ţară în care concertele se dau "gratis de la primărie", cu artişti cu laptop "la purtător", cu voce pe CD şi public în delir "cu mâinile suuuus". Pentru că, nu-i aşa?, "asta se cere"!

Născut pe 10 iunie 1984, în Botoşani, Alex Gavril este un perfecţionist al corzilor, un inovator al sunetului, improvizând şi experimentând tematici noi, cu perspective surprinzătoare, în tehnici instrumentale cu puternică amprentă personală. A urmat cursurile Liceului "Ştefan Luchian" Botoşani (chitară clasică), apoi pe cele ale Colegiului Naţional "A.T.Laurian".  La 10 ani câştigă locul II la Festivalul de Chitară Clasică de la Craiova.

La 19 ani începe, la Bucureşti, pregătirea cu prof. Malin Cristache, iar peste doi ani este admis la Institute of Contemporary Music, secția chitară electrică, din Londra.

În 2009 câștigă locul II la concursul de chitară electrică organizat de MC Music, iar în anul 2011 este beneficiar al bursei oferite de "Guitar and Bass Discipline București" (prof. Corrado Sgandurra).

Urmează cursurile Facultății SAE București (School of Audio Engineering), specializarea inginer de sunet.

A colaborat cu nume mari ale scenei muzicale române precum: Shift, George Nicolescu, Keo, Andreea Balan, Alexandra Ungureanu. Dar şi cu Gelu Graur sau Andrei Petrilă. În 2012, alături de Shift, filmează videoclipul piesei "Viața-i divină". În acelaşi an concertează la Craiova, în cadrul RMA (Romanian Music Awards).

La Londra, a absolvit cursul Higher Diploma. Întors în ţară, s-a alăturat trupei Stilton, împreună cu care a susţinut concerte timp de doi ani.

În paralel, în acea perioadă, activează ca profesor de muzică şi chitară în Botoşani.
După perioada Stilton se întoarce în Anglia, unde continuă să studieze chitara. Nu pentru multă vreme. Problemele financiare îl determină să revină în ţară. Mai exact, la Botoşani, unde întîlneşte trupa Kryptonite Sparks. "Aceasta fiind trupa elevului meu Razvan Diaconu, care intre timp a reusit si el sa intre la ICMP in Londra , asa ca am decis sa continui eu treaba cu baietii. Am schimbat numele pentru ca si directia trupei se va schimba un pic si voiam sa avem o noua identitate", povesteşte Alex Gavril într-un interviu din 2010, pe când trupa în care cânta se numea Izolir Band.

Alex Gavril atrage atenţia asupra unui cerc vicios în România, întreţinut, alimentat şi încurajat chiar de către public: concertele gratis! "Patronii de cluburi vor să le cânţi pe gratis, dacă se poate. Te bagi pe la diverse evenimente gen "zilele oraşului", acolo se aduna lumea şi stă ca vitelul la poarta nouă, că oricum nu înţelege ce se întâmplă. Se mai trezesc vreo doi indivizi  să urle, alţii aruncă cu ceva. Publicul nu este educat cu ideea că TREBUIE SĂ PLĂTEŞTI pentru muzică. Pui un bilet, şi 3 lei, dar omul care dă ăia 3 lei ştii că vine să te asculte pe tine".

O muzică bună presupune în primul rând o industrie muzicală care să funcţioneze. Înseamnă producători, apoi impresari, case de discuri, ingineri de sunet, ingineri de lumini. "Nici nu avem şcoli unde să se înveţe aşa ceva . Fiecare face cum îl taie capul, de la music business la music production", spune Alex Gavril.

"Artistul român duce lipsă de producător. De cineva care să vadă sclipirea de talent într-o trupă obişnuită şi să o ducă pe stadioane, prin turnee". Un producător bun, un impresar bun înseamnă şi un public pe măsură. Un public care trebuie format, educat, apoi apreciat.

Într-o industrie muzicală în care muzica înseamnă doar bani, fără calitatea produsului oferit, artistul devine o marfă uşor de manipulat.

Muzica bună nu va ridica niciodată "mânuţele suuuus!!". Muzica bună formează spirite puternice, trezeşte conştiinţe, are mesaj şi vibrează. Nu în mulţime, nu în masă, nu pe culori sau doctrine. Pentru că muzica acţionează în fiecare individ şi apoi se propagă în mulţime. Niciodată invers.

În prezent, este chitaristul formaţiei Toulouse Lautrec, din Bucureşti, alături de care susţine concerte. Trupa a scos de curând un album, "Dejun pe iarbă".

(Florentina Toniţă)

Credit foto: Facebook Alex Gavril
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1100

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
310

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
272

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...