Majorarea tarifului la apă, aprobată cu critici!

Majorarea tarifului la apă, aprobată cu critici!
Botoşănenii vor trebui ca de la 1 iulie să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a plăti facturile la apă, după ce în cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Judeţean de joi s-a votat modificarea contractului unic de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin conceisune în judeţ, care prevede şi creşterea preţului la serviciile de apă şi canalizare.

Astfel, tariful pentru apă şi canalizare se va majora cu 5%, la care se va adăuga rata inflaţiei.

Mai mult consilieri judeţeni s-au opus acestei majorări şi a spus că efectul va fi scăderea numărului abonaţilor, pentru că nu toţi consumatorii vor avea posibilităţi să suporte noile tarife.

“Consider că nu este oportun la această dată să majorăm preţul la serviciul de apă şi canalizare pentru că având în vedere şi rezultatele economice pe care le-a obţinut societatea Nova Apaserv în 2014, profitul foarte mare care l-a realizat, dacă, evident, el este real, asigură posibilitatea ca această societate să desfăşoare activitatea în condiţii de rentabilitate. Proiectul privind majorarea tarifelor nu este benefic pentru populaţie, în primul rând pentru că prin aplicarea acestor tarife succesive se împovărează mult bugetul unei familii. Cunoscând starea precară a economiei judeţului şi a salarizării cred că această utilitate devine pentru multe dintre cetăţenii judeţului un lux. Această majorare de tarife nu este favorabilă nici pentru societate, că cine îşi imaginează că în special în mediul rural numărul de abonaţi la aceste tarife va creşte, se înşeală. Aceste majorări vor duce la săcderea numărului de consumatori şi în speţă la scăderea producţiei şi la rezultate economice mai puţin favorabile pentru societate", a atra atenţia Dorin Ciuştea.

La rândul său, consilierul PSD Gheorghe Vâzdoagă a spus că proiectul are anumite capcane.

“Eu aş sugera operatorului de apă să găsească modalităţi de scădere a cheltuielilor şi nu de rentabilizare a activităţilor prin creşterea veniturilor bazate doar pe creşterea preţului la apă. Pentru desfăşurarea unei activităţi rentabile care să acopere cheltuielile şi să asigure investiţiile se pot face majorări suplimentare de preţ. Din punctul meu de vedere şi asta este o capcană. Cei de la ţară nu vor putea suporta acest preţ şi numărul abonaţilor va scădea şi vom compensa prin creşterea preţului la apă în mediul urban. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit şi mai este o chestie care dacă nu ar fi amară ar fi chiar comică. S-a analizat gradul de suportabilitate a populaţiei judeţului Botoşani şi s-a ajuns la concluzia că populaţia suportă această politică tarifară. Pe ce criterii? S-a considerat că singura plată pe care o face cetăţeanul de la Mitoc sau Manoleasa este apa? Se mai spune că preţul trebuie să aibă rolul de a raţionaliza consumul de apă şi de a împiedica risipa. De acord. Poate membrii unei familii se spală toţi în aceaaşi cadă de apă, ca să raţionalizăm consumul de apă", a spus în intervenţia sa Vâzdoagă.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, a ţinut să remarce faptul că anumite aprecieri au fost duse în zona politică.

“Este o chestiune care ţine de investiţii în judeţul Botoşani în apă şi canalizare, care ţin de riscul de infrigiment pe care poate să îl întâmpine România pentru că blocăm implementarea apei şi canalizării în judeţul Botoşani şi eu vă solicit să reanalizaţi punctele de vedere şi să votaţi proiectul de hotărâre", a spus Sorescu. 

Proiectul a trecut într-un final, cu votul consilierilor PNL, cei de la PSD opunându-se.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
10

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
51

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
248

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...