Veste proastă pentru Primăria Botoşani! Trebuie să suporte corecţia financiară de 16 milioane de lei!

Veste proastă pentru Primăria Botoşani! Trebuie să suporte corecţia financiară de 16 milioane de lei!
Executivul Primăriei Botoşani a primit, marţi, o veste proastă de la Ministerul Mediului.

Ministerul a informat printr-o adresă că acea corecţie financiară în valoare de 16 milioane de lei, aplicată la proiectul pe termoficare, va trebui suportată de către munipalitate, ca urmare a anchetelor derulate de Departamentul de Luptă Antifraudă, existând suspiciuni cu privire la unele contracte încheiate în cadrul acestui proiect.

“Autoritatea de management ne-a informat că adresa prin care solicităm restiuirea acelei corecţii nu îndeplineşte condiţiile şi pentru prima dată ne spun şi motivele clare. Întrucât în data de 1 aprilie 2014 DLAF-ul a solicitat AM POS Mediu, în vederea verificării, contractele, ca urmare POS Mediu nu poate da curs rambursării acelei corecţii. Recuperarea acestei corecţii ţine de toate suspiciunile legate de contractele încheiate în acea zonă de termoficare. Vorbim de contractul privind serviciile de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, mai sunt şi alte contracte menţionate, contract de publicitate, contracte de lucrări la sursă şi alte contracte care sunt  verificate de DLAF care se pare că a informat la rândul lui alte instituţii care se ocupă cu verificările în aceste situaţii. Ministerul ne comunică că până nu vor fi finalizate aceste controale şi până nu vor avea o situaţie certă nu pot proceda la restiuirea acele corecţii", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

Edilul a precizat că municipalitatea este pusă într-o situaţie extrem de dificilă în ceea ce priveşte bugetul local, pe partea de dezvoltare.

“Bugetul pe acest an era construit în proporţie de 80% pe primirea acestei corecţii. Vom contesta acest act, la fel cum am contestat şi celelalte. Să sperăm că acele anchete pornite se vor finaliza într-un mod pozitiv în aşa fel încât să nu afecteze capacitatea de finanţare a bugetului local. Dacă vor afecta, cu siguranţă ne vom îndrepta în vederea recuperării acestor prejudicii asupra celor care într-un mod voit sau poate neintenţionat au făcut aceste greşeli majore", a precizat primarul.

Primăria va cere sprijin Guvernului, în vederea alocării unor fonduri.

“Vom încerca să ne adresăm Guvernului, să vedem dacă putem face o finanţare din Trezorerie, avem plăţi la contractele privind nocturna, alte contracte în derulare începute în anii precedenţi pentru care ne trebuie resurse financiare. Partea de funcţionare nu este afectată. Eu nu consider că este firesc ca fiecare botoşănean să scoată din buzunare 4-5 milioane de lei pentru a acoperi această corecţie care din start pleacă de la o prezumţie prin care contractantul era acuzat de lipsă de transparenţă în roganizarea unei licitaţii", a conchis primarul.

 

Spune-ne opinia ta