Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului, explotată de societăţi comerciale! "Valorificarea producţiei se face la preţuri dezavantajoase"

Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului, explotată de societăţi comerciale! "Valorificarea producţiei se face la preţuri dezavantajoase"
Mai bine de 40% din suprafaţa agricolă de la nivelul judeţului Botoşani este explotată de societăţi comerciale, iar această suprafaţă este într-o continuă creştere ca urmare a comasării terenurilor prin arendare şi cumpărare de la producătorii agricoli individuali.

Potrivit lui Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole, suprafaţa totală agricolă din judeţul Botoşani este de 392.761 de hectare, din care 165.962 hectare se află în exploatarea societăţilor comerciale reprezentând un procent de 42%.

58% din această suprafaţa agricolă este lucrată de către producătorii agricoli individuali.

Chiar dacă producţia obţinută de agenţii economici din Botoşani ca urmare a tehnologiei folosite este una bună, valorificarea produselor se face de cele mai multe ori la preţuri mult mai mici decât o fac alte societăţi din ţară.

“Producţia agricolă obţinută de cele două categorii de producători agricoli este invers proporţională raportată la suprafaţa exploatată de fiecare, justificarea fiind dată de dotarea cu tractoarea şi utilaje agricole de înaltă performanţă. Situaţia veniturilor realizate de marile societăţi din domeniul agricol nu se ridică însă la valoarea celor realizate de societăţi asemănătoare în alte judeţe din cauza poziţiei geografice a judeţului Botoşani, o infrastructură neadecvată distribuită pe teritoriul judeţului, destul de deteriorată, la care se adaugă lipsa unor unităţi de procesare. Toate acestea conduc la valorificarea producţiei la preţuri dezavantajoase pentru marii şi micii producători", a precizat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
125

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
91

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
84

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...