VLAD GALER: "Nici acum nu conştientizez că voi fi la Cannes. Mi se pare incredibil!"

VLAD GALER: "Nici acum nu conştientizez că voi fi la Cannes. Mi se pare incredibil!"

 VLAD GALER  Facebook

Doi tineri botoşăneni şi un licean din Bucureşti. Un scenariu incitant, provocator şi o (re)întâlnire a cărei poveste poate deveni, oricând, subiect de film: aceea dintre Vlad şi Cezara!

Dan Iliuţă este elev în clasa a XI-a, la un liceu din Bucureşti, şi regizorul filmului "Tibi", un scurtmetraj care va fi difuzat anul acesta la Cannes. "Am fost acceptaţi în secţiunea "Short film corner" de la Cannes, care este o anexă a festivalului, nu este o secţiune competitivă. Asta înseamnă că cine vrea să vadă şi alte proiecţii în afara competitiei poate participa şi la difuzarea celorlalte producţii, printre care şi filmul nostru", povesteşte Dan Iliuţă, regizorul filmului.

Rolurile principale în filmul "Tibi" sunt interpretate de doi tineri botoşăneni, Vlad Galer şi Cezara Munteanu. Povestea reîntâlnirii celor doi foşti colegi de liceu este una cât se poate de surprinzătoare prin pitorescul ei.

Cezara şi Vlad au fost colegi în aceeaşi clasă, au stat în aceeaşi bancă. Au petrecut sute, mii de ore în Atelierul de Teatru al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani, sub coordonarea lui Lenuş Teodora Moraru. Ani la rând au repetat, au jucat în aceleaşi spectacole, au hălăduit mii de kilometri în zeci de festivaluri. În ultima clasă de liceu, în 2013, au jucat în acelaşi spectacol, "Deşteptarea primăverii": Vlad în rolul lui Melchior, Cezara o interpreta pe Wendla. La Festivalul Naţional de Teatru "Mihail Sorbul", cu spectacolul "Deşteptarea primăverii", Vlad era distins cu Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin (acordat ex-equo actorilor Andrei Redinciuc şi Vlad Galer), iar Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol feminin era obţinut de Cezara Munteanu.

Înainte de a termina liceul, în acelaşi an 2013, Vlad Galer mai adăuga în palmares un premiu important: Trofeul Festivalului Nicoară, la secţiunea Poezie.

Chiar dacă planurile de viitor fuseseră comune la un moment dat şi duceau spre Teatru, Vlad Galer a optat pentru Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. Cezara Munteanu, UNATC, Actorie.

Amândoi în anul doi astăzi, au parcurs traseul firesc al studenţilor preocupaţi de tot ce înseamnă artă, creativitate, competiţie, examene, sesiuni, castinguri, oportunităţi, experienţă.

Astfel, castingul organizat de un elev de clasa a XI-a s-a înscris şi el în acest parcurs firesc.  

"Am făcut un casting, după care i-am dat scenariul lui Vlad, care fusese acceptat, să citească. El nu ştia că celălalt personaj este interpretat de Cezara Munteanu", povesteşte Dan Iliuţă, regizorul filmului.


Vlad Galer a fost nu doar uimit de întâmplare, ci şi foarte bucuros. "Cu Cezara am fost în aceeaşi trupă de teatru timp de 5 ani, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani. Am fost şi colegi de bancă, am avut o relaţie foarte apropiată. Numai că nu ştiam că şi celălalt merge la casting. Am mers separat, nu ne-am întâlnit nici acolo, iar apoi, când s-a stabilit distribuţia finală, am aflat că în rolul Ioanei este Cezara Munteanu. Şi a fost o mare surpriză!", mărturiseşte Vlad la GândulLive.

Tibi, eroul care dă numele scurtmetrajului, este un tânăr al cărui tată a murit, aparent într-un accident. Dar câteva detalii pe care le citeşte într-un bilet trimis de un anonim îl fac pe Tibi să pornească în căutarea unui alt adevăr. Iar simpla căutare se transformă brusc într-o aventură.

"Nu m-am gândit la bani, am mers la casting din pasiune. Mi-a plăcut scenariul, este provocator, nu oferă situaţii confortabile, te duce la extrem. Nu îl cunoşteam pe Dan, nu auzisem niciodată de el. Am ajuns în sală, l-am văzut, s-a prezentat. Şi mi-a spus: Imaginează-ţi că te întâlneşti cu criminalul tatălui tău. Acum joacă!", povesteşte Vlad despre castingul la care a participat, pentru rolul principal din filmul Tibi.

A fost acceptat, a citit scenariul, apoi a venit şi surpriza cea mare: avea să joace alături de fosta colegă de bancă, de clasă, de liceu, de trupă: Cezara Munteanu. Dar nimic nu se compară cu bucuria că vor merge la Cannes! "Când am primit vestea nu mi-a venit să cred. Nici acum nu conştientizez clar că voi fi la Cannes în perioada festivalului, că am jucat într-un film care este apreciat. Mi se pare incredibil", spune Vlad la GândulLive.

Filmările au început în luna decembrie şi au durat trei luni. Premiera în România este programată pentru sfârşitul lunii iunie.

Planurile lui Vlad nu se opresc aici. Nu are de gând să renunţe la Litere, dar nici la pasiunea pentru teatru: "Facultatea de Litere o duc la bun sfârşit, mă gândesc la un master, chiar şi la doctorat. La un moment al vieţii mele voi urma şi UNATC, pentru diplomă, tehnică. Desigur, nu voi renunţa niciodată la teatru, ca hobby".

Vlad Galer este unul dintre tinerii frumoşi ai micului orăşel din nordul României. Un orăşel departe de "lumea dezlănţuită", dar în care funcţionează de ani buni un laborator în care talentul nu rămâne doar o manifestare a hazardului, ci devine o şansă pentru acel moment al vieţii în care îi este menit să strălucească, să uimească, să cucerească. Iar Vlad şi Cezara sunt dovada clară că şansa nu întârzie niciodată. Este nevoie doar de curaj şi încredere!

Vor urma, cu certitudine, şi piedici, şi noroi. Dar mai presus de toate va fi cântecul, va fi mereu Arta, va fi Teatrul!

"Teatrul poate să te cureţe, teatrul poate să te murdărească. Pentru că dacă îţi spun acum că teatrul e ca o baie pe care o faci, e bine, dar uneori poate fi şi o baie cu noroi. În teatru poţi să faci orice. Teatrul poate să fie totul sau poate să fie nimic, depinde de unde priveşti, cât eşti dispus să dai sau să primeşti, dacă accepţi convenţia sau nu. În teatru poţi fi orice, poţi face orice atât timp cât crezi. Astfel şi el te va crede, ba mai mult, atingi una dintre miile de corzi ale spectatorului. Actorul, regizorul, scenograful, spectacolul în sine trebuie să ,,cânte la toate corzile harpei sale pentru a face măcar o coardă a spectatorului să rezoneze". Vlad Galer, în 2012, pentru Yorick.ro. Se pare că, iată, măcar câte o coardă din fiecare dintre noi, a început să rezoneze cu cântecul lui. Şi nu este decât începutul!
 

 (Credit foto: Facebook)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2059

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
744

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1215

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...