Deviaţia zilei: Mesagerul cuiva sau primarul nostru?

Deviaţia zilei: Mesagerul cuiva sau primarul nostru?
Ştirile locale din 30 martie anunţă că primarul nostru a suferit, pe 28 martie, o intervenţie chirurgicală într-o clinică privată din Iaşi. Deviaţie de sept, operaţie necesară în urma "deselor răceli de peste iarnă". Mesajul are, însă, un alt scop: suntem informaţi că în săptămâna imediat următoare operaţiei (30 martie - 5 aprilie), primarul nostru e în concediu medical. Adica va lipsi din Botoşani.

Un concediu din care revine cu un val-vârtej naţional: pe 5 aprilie seara (duminică), şi pe 6 aprilie întreaga zi, presa naţională şi cea locală preia cu surprindere declaraţiile primarului nostru din Botoşani: Primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, susţine necesitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu sau lansarea unui program de pregătire militară în sistem de voluntariat. Acesta a propus, duminică, reintroducerea serviciilor militare pentru o perioadă de şase luni pentru tineri, în condiţiile slabei pregătiri a acestora pentru situaţii de criză. "Ca primar, având responsabilitatea coordonării serviciilor de urgenţă sau de protecţie civilă în caz de criză, nu pot să nu remarc slaba pregătire în primul rând a tineretului pentru tot ceea ce înseamnă acţiune coordonată ierarhic, efort fizic susţinut, instrucţie de specialitate, abilităţi de luptă. Cred că reintroducerea serviciului militar obligatoriu de şase luni ar putea fi o variantă. E benefică şi pentru individ, ca formare, dar şi pentru comunitate, în caz de apărare", a afirmat Portariuc.

Materialul complet AICI, informaţii care vin pe filiera naţională AGERPRES (pentru cine nu ştie, conform mfinante.ro, "Agentia Nationala de Presa AGERPRES functioneaza in baza Legii nr. 19/2003, modificata prin Legea nr.155/2008 si Legea nr.96/2010, ca institutie publica autonoma de interes national, independenta din punct de vedere editorial, sub controlul Parlamentului Romaniei").

Declaraţiile sunt preluate de celelalte agenţii de presă naţionale, precum şi de zeci de site-uri locale.

Un cititor al site-ului Ştiri.Botoşani face, pe forum, câteva observaţii pertinente:

"Sunt cateva probleme la care trebuie sa meditam: 1. de unde atata grija la primar pentru probleme ce nu-l privesc. 2. Cine i-a scris comunicatul ( "slaba pregătire în primul rând a tineretului pentru tot ceea ce înseamnă acţiune coordonată ierarhic, efort fizic susţinut, instrucţie de specialitate, abilităţi de luptă" - text scris de altii, primarul nu are de unde sa stie de capacitatile de efort sau abilitatile de lupta! ) 3. Este aruncat in dezbatere publica un subiect de care altii se feresc. Fratilor!!! Americanii ne vor soldati!".

Cititorul a intuit bine. Surpriza nu întârzie să apară. Zilele acestea aflăm că, pe 2 aprilie 2015, un comunicat de presă al Marshall Memorial Fellows anunţă noii bursieri din Europa şi SUA: Doi sunt din România, unul dintre ei fiind Ovidiu Portariuc Botoşani. Cel de-al doilea, jurnalistul de război Adelin Petrişor. Primarul nostru va pleca în SUA, unde va avea un stagiu de pregătire în urma obţinerii acestei burse. De la Adelin Petrişor aflăm cum jurnalistul a devenit candidat al acestei burse în urma unei nominalizări (venită din interiorul TVR) şi, apoi, a susţinerii unui interviu în faţa celor de la Marshall Memorial Fellows.

"Mandru sa fiu unul dintre cei 42 de bursieri din Europa ai George Marshall Fund pentru 2015-2016. Ramona Avramescu, multumesc pentru nominalizare", scrie jurnalistul Adelin Petrişor pe un site de socializare, adăugând ulterior: "nu m-ar fi chemat la interviu, daca nu as fi fost nominalizat".

Întrebare firească: cine a făcut nominalizarea pentru primarul municipiului Botoşani, când a avut loc interviul (şi unde) şi pe ce teme s-a discutat?

Pentru că, iată, conform datelor prezentate de americani, scopul lor declarat este de a forma lideri în Europa de Sud şi Ucraina, "în acest moment crucial" (cf. Kevin Cottrell, director of Transatlantic Leadership Initiatives).

Nu e greu de crezut că declaraţiile lui Ovidiu Portariuc despre necesitatea introducerii stagiului militar obligatoriu vin ca urmare a noii sale "capacităţi" de bursier al Marshall Memorial Fellows, la DOAR TREI ZILE după anunţul oficial venit din SUA.

Nu comentăm alegerile şi opţiunile omului Ovidiu Portariuc, ci pe cele ale primarului oraşului, ales să reprezinte comunitatea. O comunitate care are dreptul să fie informată, să fie consultată în decizii de acest fel. Nu este o aroganţă, ci un drept.

Cetăţenii municipiului Botoşani au dreptul să ştie:

1. În calitate de bursier al
George Marshall Fund, "at this crucial time" (cf. sursei citate), veţi fi mesagerul cuiva sau primarul nostru?
2. Cine v-a nominalizat pentru a accede la acest statut?
3. Ce presupune această specializare şi ce repercusiuni va avea asupra funcţiei de primar (vezi precedentul declaraţiilor filiera Agerpres)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1586

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
360

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2560

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...