VIOREL BACIU, mâna stângă din dreapta lui Iohannis! FOTO, VIDEO

VIOREL BACIU, mâna stângă din dreapta lui Iohannis! FOTO, VIDEO

 VIOREL BACIU  Bogdan Codrescu

Îl vedem de ceva vreme caricaturizând, în tuşe elegante, chipuri de vedete, de la artişti la politicieni. Îi admirăm lucrările, îi consemnăm expoziţiile. Dar, mai presus de toate, Viorel Baciu rămâne, pentru milioane de români, mâna stângă a preşedintelui Iohannis.

Viorel Baciu s-a născut pe 23 februarie 1962, la Botoşani. Părăseşte urbea natală şi, împreună cu familia, se mută la Galaţi, unde urmează şi cursurile Liceului de Artă. Va studia pentru început vioara, pentru ca apoi să opteze pentru artele plastice.

Este atras de mic de caricatură şi a ştiut că asta va face întreaga viaţă. De la fiecare profesor a învăţat câte ceva, începând cu Mihai Dăscălescu (elev al pictorului Corneliu Baba), până la Alexandru Clenciu, ale cărui caricaturi le-a urmărit ani la rând. A expus lucrări în expoziţii, a obţinut zeci de premii naţionale sau internationale. A schiţat istoria în imagini a ultimelor decenii ale echipei de fotbal Oţelul Galaţi: 43 de caricaturi, printre care se regăsesc foşti conducători, antrenori şi jucători, dar şi membri actuali ai clubului.

Mâna stângă din dreapta preşedintelui Iohannis

Viorel Baciu a devenit cunoscut mai ales prin mâna sa stângă, care s-a dovedit a fi cu noroc pentru Klaus Iohannis. În campania electorală din 2014, botoşăneanul a fost cel care i-a desenat viitorului preşedinte al României programul pentru următorii 5 ani. Un clip de doar 4 minute, "România lucrului bine făcut începe cu tine", la care s-a filmat zile întregi. "Povestea o primisem pe email şi trebuia să văd în spatele fiecărui cuvânt câte un desen. Pentru că un desen spune mai mult decât o mie de cuvinte", mărturisea în urmă cu ceva timp Viorel Baciu.
 
  Nimeni nu a bănuit, în campania electorală, că în spatele seriozităţii lui Iohannis se află mâna unui caricaturist, a unui umorist. Povestea a avut succes, mai ales că mulţi dintre cei care au urmărit clipul au sesizat imediat că ideea este de dreapta, dar se lasă purtată de o mână stângă!

Pentru Viorel Baciu a fost o experienţă mai mult decât interesantă, dar şi necesară.

"Eu zic că se poate face un concubinaj intelectual între marketing politic şi o zonă umoristică, pentru că, de fapt, în campanie trebuie să arăţi o stare, nu o stare negativă, ci una pozitivă".

Viorel Baciu a primit un e-mail prin care era provocat să ilustreze o poveste ce avea să devină un clip electoral. O poveste de dreapta, făcută cu mâna stângă, îşi aminteşte Viorel Baciu, care mărturiseşte că el este ambidextru. Şi a acceptat provocarea, pentru că i-a plăcut mesajul. "Mi s-a părut că e una dintre formulele în care nu ataci pe nimeni, nu spui nimănui «Ba pe-a mă-ti!», un concubinaj de marketing politic între un om foarte serios, cum este actualul preşedinte, şi un lucru pe care lumea în consideră neserios – caricatura, care e, de fapt, foarte serioasă", spune Viorel Baciu pentru viata-liberă.ro. Filmările au durat patru zile. După alegeri, când "clientul" de dreapta devenise între timp preşedinte, Viorel Baciu a povestit din culisele celei mai interesante poveşti din campaniile electorale ultimilor ani. "Cadenţa de vorbire a preşedintelui este mai rară. Nu puteam desena ca barca pe valuri. Am desenat normal. Dânsul a citit normal, şi, ca să facă legătura, au mărit viteza mâinii. Trebuia să o luăm precum acele ceasornicului, de la stânga la dreapta ca povestea să aibă un contur", îşi aminteşte caricaturistul.

Satisfacţia caricaturistului? "Câştigul meu a fost că am învăţat cum se face un lucru bine făcut. Şi am cunoscut oameni extraordinari", a mărturisit Baciu. "Ştiam că lucrez pentru viitorul preşedinte al României. Ca să nu fiu ipocrit, mi-ar fi plăcut să lucrez şi pentru Victor Ponta, dar în zona stângii ştiţi cum e, dacă apari, se spune "bine că eşti tu deştept!", spune, pentru sursa amintită, caricaturistul născut la Botoşani.

Traieste si…  se amuza pe malurile Dunarii, la Galaţi

A sustinut numeroase expozitii personale în România, a câstigat premii la majoritatea festivalurilor din tara. Este autorul lucrarii Istoria "Jandarmeriei române în caricatura", care îi aduce mai târziu Placheta si Diploma de excelenta, oferite de Ministerul de Interne. Initiaza si organizeaza 4 editii ale Festivalului Umor pe valuri Galati. Participa cu desene la Summit-ul Pamântului de la Johannesburg 2002. Expune lucrari de grafica satirica la Cercul Militar National, alaturi de Florian Doru Crihana, în septembrie 2002.

A lansat acum trei ani Cartea femeii si Cartea barbatului. "Cartea femeii pentru gusturile barbatului" si, pentru echilibru, "Cartea barbatului pentru gusturile femeii", cu alte cuvinte, caricaturi de Viorel Baciu, dupa maxime celebre, cu o prefata de Nicolae Bacalbasa.

"Din ce în ce mai greu gasim oameni care nu mimeaza inteligenta si tot mai multi sunt cei care râd la comanda, politica sau nepolitica. Umorul e o chestiune dificila, în ciuda aparentelor. Când reusesti sa faci un om sa zâmbeasca privind un desen sau citind câteva cuvinte înseamna, ca artist, ca ti-ai atins scopul – în 30 de secunde sa-l vezi fericit", marturiseste Viorel Baciu, pentru Viata Libera.

După clipul realizat cu mâna stângă, Viorel Baciu este invitat permanent al emisiunii "Acasă la oamenii realităţii", difuzată duminică seara pe postul Realitatea TV, caricaturistul având misiunea de a realiza portretele vedetelor invitate în emisiune.

"De mic mi-am fixat ca tinta sa ajung la 50 de ani ca sa pot întelege toate mesajele pe care le vedeam: "Cetateni, nu calcati iarba!", "Cetateni, respectati linistea!" s.a.m.d., dar nicaieri nu am vazut anuntul "Cetateni, gânditi!", motiv pentru care l-am ales ca laitmotiv al unei campanii adresata celor cu mintea odihnita", afirma caricaturistul.

(Florentina Toniţă)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
21

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
220

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
126

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...