Problemele fermierilor, dezbatute in cadrul unui simpozion organizat de Comcereal Botosani!

Problemele fermierilor, dezbatute in cadrul unui simpozion organizat de Comcereal Botosani!
Peste 200 de fermieri din judetul Botosani s-au reunit, marti, la Popasul Cucorani, in cadrul unui eveniment organizat de Comcereal, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de agribusiness din Botosani. Pe parcursul a patru ore, s-au prezentat comunicari si au fost expuse noile oferte la inputuri, s-au stabilit strategiile si prioritatile pentru viitor, s-au identificat solutii pentru o optima functionare a asociatiilor cultivatorilor si producatorilor agricoli.

 
Au fost prezenti la simpozion, alaturi de 230 de fermieri, Liviu Rotaru (director General Comcereal Botosani), Cristian Delibas (directorul Directiei Agricole Botosani), Doru Andrici (reprezentantul S.C.Agroplant S.A. Brăieşti si presedintele Asociatiei cultivatorilor de cereale si plante tehnice Botosani), Dumitru Avadanii (reprezentantul Fodgard Manoleasa si vicepresedinte al Asociatiei cultivatorilor de cereale si plante tehnice Botosani), dar si Stelian Fuia, fostul Ministru al Agriculturii si Devoltarii Rurale din 2012, de aceasta data in caliatte de reprezentant al firmei Procera.
De asemenea, la eveniment au prezentat ofertele pentru 2015 si partenerii Comcereal: Procera prin (Stelian Fuia), Adama (prin Ciprian Bodescu), Libra Bank (prin Raluca Hasca), ABPlus (prin Oana Luchian), Biocrop (prin Ionut Enache) si Summit Agro (prin Gica Stroe).







 
Fostul ministru al Agriculturii si Devoltarii Rurale din 2012, Stelian Fuia, aflat pentru a doua oara la Botosani, la un eveniment organizat de Comcereal, a prezentat, din perspectiva "cercetarii private" pe care o realizeaza Procera, oportunitatile pe care le ofera aceasta investitie, ca alternativa la produsele din strainatate. "Astazi ne-am intalnit cu fermierii din Botosani, a fost o bucurie sa vedem adunati in jur de 200 de fermieri dintr-un judet important al Romaniei din punct de vedere agricol, m-am bucurat ca pot prezenta fermierilor botosaneni ceea ce Procera face de prin 2001, cercetare privata, investitii in cercetare agricola, care dupa 12 ani de investii a ajuns sa produca material genetic, hibrid de porumb si floarea-soarelui romanesti, care sunt concurentiale cu produsele pe care strainii le ofera fermierilor romani", a spus Stelian Fuia, fostul Ministru al Agriculturii si Devoltarii Rurale din 2012, reprezentant al firmei Procera.



Problemele cu care se confrunta fermierii au fost dezbatute de reprezentantii Comcereal Botosani si fermierii prezenti la eveniment, de la dificultatile legate de transport pana la subventiile de care multi dintre fermieri depind pentru a supravietui.
Liviu Rotaru, directorul General Comcereal Botosani, a mentionat ca, spre deosebire de anul trecut, s-a obtinut o reducere a costurilor de transport la livrarea produselor, ceea ce conduce la un pret mai bun pentru fermieri.
"Sunt cinci baze din treisprezece care au avut acces C.F. (cai ferate), mai sunt alte doua, dar pentru ca nu se fac volumele in bazele respective, costurile pentru redeschiderea liniilor respective fiind nerentabile deocamdata. Din cele cinci baze s-au livrat cantitati suficient de mari, exista si un cantar C.F., la Bucecea, care este al nostru, pe linie concesionata, inchiriata, si asta inseamna calitatea si cantitatea care pleaca de aici, masurata si verificata, acest aspect fiind unul dintre principalele lucruri competitive din 2014 repectiv 2015", a completat Liviu Rotaru, directorul General Comcereal Botosani.

Prezent la intalnirea cu fermierii, directorul Directiei Agricole Botosani, Cristian Delibas, a specificat faptul ca se spera la subventii mai mari, care sa vina in sprijinul producatorilor: "Legislativ ne pliem pe legislatia Uniunii europene, sunt conditii aprobate in politica agricola comuna, sunt notificari facute comisiei agricole de la Bruxelles spre aprobare pentru 2015, si asteptam un nou P.N.D.R. pentru aplicarea a tot ce se negociaza pentru 2015. Un lucru imbucurator, se anunta, in baza notificarilor subventiei mai mari, dar ramane de vazut in ce masura. Pretul mic al produselor de la noi este influentat si de distanta mare catre traderii mari, pentru ca, din pacate, toata productia din judetul Botosani este comercializata spre port, transportul facandu-se auto, prin infrastructura rutiera, conduce la cresterea cheltuielilor, regasindu-se in pretul produsului".
Conform datelor prezentate de Cristian Delibas, in momentul de fata s-a finalizat o investitie in zona Todireni, de catre un investitor roman. Este vorba despre fosta moara de la Todireni, care a fost modernizata cu echipamente de ultima generatie.
"Acolo se vor produce in principal produse din grau si porumb, dar si produse expandate si derivate din cereale, o sansa reala pentru noi toti fiind investitiile in procesare la nivel local", a precizat Cristian Delibas, acesta accentuand, totodata, ca o problema reala a producatorilor agricoli romani este discrepanta dintre costurile de productie si preturile produselor la desfacere, unde apar si dificultatile majore. "Ar fi mai bine ca sa se alinieze preturile la nivelul input-urilor, sa fie o linie continua. Cu toatea acestea, piata stabileste pretul, nu exista un act normativ care sa reglementeze un pret minim sau un pret maxim, cererea si oferta stabilesc pretul. Din pacate, in ultimii ani a fost un pret mic la cereale, dar nu putem estima ca va fi in continuare asa".


Doru Andrici, presedintele Asociatiei cultivatorilor de cereale si plante tehnice Botosani, a adus in discutie nemultumirile legate de preturile "care nu prea si-au gasit corespondent in realitate, pentru ca noi vindem mult mai ieftin fata de cum vand celelalte tari, acolo unde exista un adaos de 40-45% fata de ceea ce cumpara de la noi". Subventiile, o problema sensibila pentru toti fermierii, este in continuare in atentia asociatiilor cultivatorilor, care au solicitat Ministerului Agriculturii decalarea ratelor de inceperea platilor subventiilor, respectiv 50% din S.A.P.S., "care sa se dea incepand din 1 noiembrie, chiar daca ele s-au dus pana in decembrie, lucru care nu s-a mai intamplat decat in ultimii doi ani", asigura Doru Andrici.
 
"Nu trebuie sa uitam ca in anii 2007-2008 grosul subventiilor se dadeau anul viitor prin lunile aprilie, mai, iunie, cand era termenul legal final, la 30 iunie. Noi acum, cu subventia asta mai acoperim aceasta diferenta de preturi, pentru ca in afara de cateva firme care au scazut pretul semintelor cu 10-15%, ceilalti reprezentanti au crescut pretul input-urilor, timp in care in ultimii doi ani la noi preturile la produsele agricole au dat in jos sau au stagnat. Noi nu mai putem spera vreodata sa mai avem preturile din 2012, dar nici preturile care au fost in 2013 si 2014 nu sunt niste preturi reale, preturi care sa arate exact ceea ce se intampla pe piata. Am avut neplacuta supriza ca in 2013 cand a fost acea degringolada si scaderea cea mai mare de pret, dupa anul 2012 sa primim ca raspuns de la Ministerul Agriculturii ca noi, ca tara, comparand preturile care se practicau in Bulgaria, Ungaria, Franta sau Germania ca noi nu trebuie sa ne raportam la preturile practicate in Uniunea Europeana ci mai degraba la cele practicate de catre Rusia si Ucraina", a conchis Doru Andrici, presedintele Asociatiei cultivatorilor de cereale si plante tehnice Botosani.
 
La randul sau, Dumitru Avadanii a atras atentia asupra faptului ca, la Botosani, consumatorii produselor agricole din judetul Botosani nu mai exista, astfel ca agricultorii sunt nevoiti sa caute alte piete de desfacere.
"In legatura cu valorificarea productiei, judetul Botosani, din cauza pozitiei geografice are un mare handicap: daca preturile din sud au un anumit nivel datorita transportului, noi avem un pret cu cel putin 200 lei pe tona mai ieftin, o rezolvare ar fi livrarea productiei la procesatori locali. Faptul ca toti consumatorii produselor agricole din judetul Botosani au fost desfiintati, noi livram materie prima pentru alte judete sau la export", a precizat Dumitru Avadanii, reprezentantul Fodgard Manoleasa si vicepresedinte al Asociatiei cultivatorilor de cereale si plante tehnice Botosani.

In cadrul aceluiasi eveniment, Stelian Fuia, in calitate de reprezentant al firmei Procera, a prezentat oportunitatile pentru judetul Botosani, care se vor putea materializa in urma colaborarii cu Comcereal. "Este bine ca judetul Botosani inca are un depozitar cu capital romanesc pentru ca la nivelul Romaniei capacitatile imense de depozitare pe care le-a avut, dar sunt destule corporatii care fac o politica globala si mai putin adresata fermierilor romani. Ne propunem sa fim mai aproape de agricultori, Comcerealul fiind foarte apropiat de agricultorii din Botosani, ne propunem sa aducem produse de calitate la preturi competitive, mai mici. Ca drept dovada, noi am si scazut preturile anul acesta fata de anul trecut cu 15%, nefiind aici nici zona I de favorabilitate in agricultura, randamentul de productie aici fiind usor mai mic", a spus Stelian Fuia.









 
(Material publicitar).