Nu primesti bon, nu platesti - Sesizare la Avocatul Poporului: Vor fi batai intre vanzatori si clienti

Nu primesti bon, nu platesti - Sesizare la Avocatul Poporului: Vor fi batai intre vanzatori si clienti
Ordonanta de urgenta pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale incalca dreptul de proprietate, avand in vedere ca ofera posibilitatea unui cumparator de a pleca cu un produs fara sa il plateasca, sustine Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR).

In consecinta, ANCMMR a solicitat Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest sens.

"Tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar dupa ce s-a facut plata. Este posibil ca cetatenii sa inteleaga ca au dreptul sa primeasca bonul fiscal inainte si atunci, intre el si vanzator apar altercatii, verbale sau chiar fizice. Consideram ca fortele de ordine chiar au suficienta treaba, nu mai trebuie puse sa pazeasca magazinele", a declarat Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR, conform ziare.com.

Asociatia sustine ca in ordonanta se precizeaza ca in cazul in care operatorul economic refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal clientului, acesta din urma are dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia.

Insa in Constitutie se arata ca proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular, si nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Finantelor anunta ca ordonanta in cauza prevede ca "incepand cu 1 martie, in cazul refuzului agentului economic de a emite si inmana bon fiscal, cumparatorul sa poata sa nu achite bunul dobandit sau serviciul prestat, avand in vedere ca o tranzactie nefiscalizata nu reprezinta altceva decat o incalcare a legii".

Asadar, cumparatorul poate pastra bunul fara sa il mai plateasca in cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal, potrivit Finantelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
69

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1136

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
425

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...