Criza francului: Parlamentarii au chiulit. Sedinta nu se mai tine

Criza francului: Parlamentarii au chiulit. Sedinta nu se mai tine
Sedinta Comisiei pentru Buget-Finante din Camera Deputatilor, in care trebuia sa se discute despre conversia creditelor din valuta in lei, a fost suspendata, miercuri, din lipsa de cvorum.

"Constat ca lucrurile merg dinspre bine spre foarte bine. Mi-as dori sa rog acum unul dintre secretarii comisiei sa stabileasca cvorumul si constat ca nu exista. Neavand conditia de cvorum, multumesc pentru participare. Ne vedem saptamana viitoare in sesiunea ordinara", a spus presedintele comisiei, social-democratul Viorel Stefan, conform ziare.com.

Comisia pentru Buget urma sa discute miercuri cu reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, Bancii Nationale, Ministerului de Finante, Consiliului Patronatelor Bancare proiectele de lege privind conversia creditelor din valuta in lei.

In data de 15 ianuarie 2015, francul elvetian s-a apreciat puternic pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani.

Din acel moment, leul s-a depreciat accelerat pe piata valutara in fata francului elvetian si a dolarului american. In fata monedei elvetiene, leul a pierdut aproape 16 bani intr-o saptamana, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfarsitul saptamanii trecute (23 ianuarie). Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani si ameninta pragul de 4 lei/dolar.

Luni si marti, leul a reusit sa recupereze din pierderea inregistrata in fata francului elvetian si a principalelor valute, BNR afisand marti un curs de 4,4269 lei/franc, 4,4709 lei/euro si 3,9644 lei/dolar.

Potrivit autoritatilor, numarul romanilor cu credite in franci ajunge la aproape 75.000.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
30

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
30

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
50

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...