DUREROS! Încă o adolescentă a vrut să se sinucidă, de dorul mamei!

DUREROS! Încă o adolescentă a vrut să se sinucidă, de dorul mamei!

Cazul Marinei, adolescenta în vârstă de 16 ani, aflată în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care în urmă cu câteva zile şi-a pus capăt zilelor, măcinată de dorul pentru mamă, nu este, din, păcate, singular.

O altă copilă de aceeaşi vârstă, dintr-un sat din judeţul Botoşani, a vrut să renunţe la viaţă şi a ingerat mai multe pastile. Din fericire, adolescenta a fost găsită la timp şi transportată la spital unde se află şi în prezent sub supraveghere şi tratament.

Fata locuieşte cu tatăl şi cu alţi doi fraţi, dar simte acut lipsa mamei, care de mai mulţi ani este plecată în străinătate. În discuţiile pe care le-a purtat cu cadrele medicale, aceasta le-a spus că nu are prieteni, şi este foarte tristă pentru că nu are cu cine să discute problemele specifice vârstei.
 
Potrivit medicilor de la Secţia de Pediatrie un procent mare din copiii care ajung la spital provin din familii în care cel puţin unul dintre părinţi este plecat la muncă în străinătate, iar copilul este lăsat în grija celuilalt părinte sau a rudelor.
 
"Sunt abandonaţi într-o formă sau alta. Cazul de care vorbim, al fetei care a luat pastile, este a doua tentativă de suicid cu şanse mari, până la urmă, dacă nu se iau măsuri rapide. Consider că este nevoie ca părinţii să acorde o tutelă, juridic vorbind, unui adult atunci când îşi părăsesc copiii. Acum copilul rămâne la vecini, dacă e mai mare rămâne cu cei mici, oricum copilul rămâne singur şi apar astfel de fenomene absolut reprobabile", a spus un medic padiatru.

Din păcate, prea puţini părinţi au venit la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi au solicitat instituirea unei forme de protecţie pentru copiii pe care îi lasă acasă
 
"Avem cadru legal, dar nu avem posibilitatea de a verifica. Autorităţile tutelare de pe lângă Primării sunt responsabile de acest aspect, aceste instituţii trebuie să deţină evidenţa şi să verifice dacă sunt numiţi tutori pentru copiii ai căror părinţi pleacă din ţară. Noi muncim mult la astfel de cazuri şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca acestor copii să le fie bine. Important este să ştim de ei", a menţionat Dan Şlincu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Botoşani.

Potrivit statisticilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, la nivelul județului Botoșani sunt 1.709 copii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă peste hotare.

1.015 copii au un părinte plecat la muncă în străinătate, în timp ce 419 au ambii părinți plecați. Alți 175 de copii, care provin din familii cu unic întreținător, sunt de asemenea lăsați în grija altor persoane.

 

Spune-ne opinia ta