Municipiul Botoşani, lăsat fără bani de Guvern!

Municipiul Botoşani, lăsat fără bani de Guvern!
Primăria municipiului Botoşani nu a primit niciun ban de la Guvern din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale, sume ce au fost repartizate unităţilor administrativ-teritoriale, la finalul săptămânii trecute, de către Executiv, print-o hotărâre.

În aceste condiţii, municipalitatea botoşăneană va trebui să se descurce doar cu banii încasaţi din taxe şi impozite locale, fiind asigurate doar cheltuielile de funcţionare, nu şi pentru investiţii.

S-a ajuns în această situaţie, ca Primăria Botoşani să nu primească niciun leu la repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, după ce anul acesta s-a modificat schema de alocare a banilor, aceştia fiind repartizaţi direct de către Ministerul de Finanţe şi nu de Consiliul Jiudeţean, cum a fost în anii anteriori.

Distribuirea sumelor s-a făcut stabilindu-se limite de venituri proprii pe categorii de unități administrativ-teritoriale, luându-se în calcul veniturile proprii realizate pe anul 2013, municipiul Botoşani neîncadrându-se în aceste limite, pentru municipiile reşedinţă de judeţ find de 50 de milioane de lei.

“S-a schimbat procedura de repartizare a acestor sume, iar Primăria Botoşani depăşeşte plafonul de 50 de milioane de lei. S-a considerat că nu se califică pe această schemă, urmând să acopere cheltuielile din colectarea de taxe şi impozite locale. Dar, din păcate, nici aceste sume din impozite şi taxe locale nu ajung pentru aceste nevoi, pentru că, consilierii locali au diminuat veniturile, prin acordarea unor facilităţi. Pe de altă parte, repartizarea care s-a făcut în acest an către unităţile administrativ-teritoriale este una corectă, pentru că vine în sprijinul celor mici, care aveau mare nevoie de bani, pentru că au fost decapitalizaţi în ultimii ani", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

Sumele pe care le primea Primăra Botoşani la început de an, pentru echilibrare, erau de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Edilul-şef al municipiului speră ca pe parcursul anului, şi spune că a primit promsiuni în urma discuţiilor purtate la Ministerul de Finanţe, vor mai fi alocate sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

În aceeaşi situaţie cu Primăria Botoşani sunt şi Primăriile din Truşeşti şi de la Mihai Eminescu, care de asemenea nu au primit niciun leu.

 

Spune-ne opinia ta