Colinde, copilărie şi emoţie alături de IPS Teofan, la concertul tradiţional "Bucuria Naşterii Domnului" - FOTO, VIDEO

Colinde, copilărie şi emoţie alături de IPS Teofan, la concertul tradiţional "Bucuria Naşterii Domnului" - FOTO, VIDEO

   Ionut Tabultoc

Seară de suflet la Botoşani! Joi, 18 decembrie, o sală arhiplină, la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani, oameni din cătunele judeţului, dar şi oaspeţi sosiţi din Basarabia-soră au adus Vestea Naşterii Mântuitorului, în spirit de sărbătoare, în duh creştin. 

Sute de persoane au asistat la concertul tradiţional de colinde susţinut de parohiile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Oameni simpli, creştini din tot judeţul, copii şi tineri, preoţi cu prunci în braţe, toţi au primit colinda şi bincuvântarea IPS Teofan. Pe ici, pe colo, oficialităţi de rang mai mare sau mai mic (Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, câţiva directori de instituţii, de numărat pe degetele unei singure mâini. Însă bucuria colindatului, desaga ce aştepta să se burduşească de colaci şi nuci, catrinţele şi bundiţele colorate, obrajii arzând de emoţie, preoţii glăsuind vestea minunată a Naşterii Mântuitorului, toate s-au prins într-o minunată faptă împreună a celor de sus, de pe scenă, şi a celor din sala prea-plină a Casei Sindicatelor. 



Concertul "Bucuria Nasterii Domnului" a fost sustinut de Corul "Edesia" al preotilor din Protopopiatul Dorohoi; Corul cantaretilor bisericesti din Botosani; Corul psaltic "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" al Protopopiatului Botosani; Grupul de colindatori "Floricica" al Protopopiatului Darabani; Corul "Amvonul" al preotilor din Protopopiatul Saveni; Corul Bisericii "Sf. Ilie" Negreni, Protopopiatul Saveni; Grupul de colindatori al Gimnaziului Burlanesti, Republica Moldova; Corul "Heruvimii" al preotilor din Protopopiatul Botosani.

IPS Teofan a oferit, la final, tradiţionala binecuvântare de Crăciun, în aceeaşi atmosferă a copilăriei, a bucuriei şi a păcii întru duhovnicie. 

"Avem aici copii, adolescenţi, fraţii noştri români din Basarabia, având în mijlocul lor pe preoţii care păstoresc o parte din parohiile din această parte de ţară... Vieţuitori din sfintele mănăstiri, preoţi din parohii, oficialităţi, mame cu prunci în braţe, cu certitudine şi în pântece, toţi formează aici un alai binecuvântat format din păstori, magi, îngeri de sus, îngeri de jos.Slavă Lui Dumnezeu pentru toate! Nu ne rămâne decât să îl rugăm pe Dumnezeu ca această imagine să definească mersul nostru în istorie, dacă Dumnezeu voieşte şi ne ţine în viaţă şi în anii care vin. Poporul lui Dumnezeu, format din slujitorii săi, în diferite tipuri manifestate aceste slujiri, să îşi continue frumos drumul prin istorie, ca un alai binecuvântat care are drept ţintă Betleemul cel binecuvântat în care şi magii, şi îngerii îl întâlnesc pe Domnul Iisus Hristos.Vă urez din toată inima ca această icoană a poporului Lui Dumnezeu să nu fie doar o chestiune de circumstanţă. Aş dori ca ceea ce s-a trăit aici, ceea ce vom trăi fiecare în casele, bisericile noastre până la Crăciun, poate până la Bobotează, cu o intensitate mai mare sau mai mică, să continue de-a lungul întregului an. Să păstraţi în memoria inimii dvs. această icoană care să vă inspire, împreună cu copilul care saltă, imagine care niciodată nu deranjează, care arată că viaţa de la noi din ţară încă pulsează, că mai sunt taţi şi mame care nasc prunci, tineri care merg spre preoţie sau spre sihăstriile mănăstirilor.Atâta timp cât aceste lucruri există, orice greutate, orice păcat, viclenie sau vrăjmăşie, dinlăuntru, că e mai periculoasă, sau din afară, că e mai uşor de gestionat, toate acestea nu vor reuşi să doboare dorinţa copilului de a sta in braţele mamei sau tatălui, dorinţa noastră de a cânta colinde...", a spus în cuvântul său de binecuvântare IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.  
 





















































 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2042

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
742

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1215

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...