ASTĂZI: 25 de ani de la moartea Parintelui Arsenie Boca. Mii de pelerini asteptati la Prislop

ASTĂZI: 25 de ani de la moartea Parintelui Arsenie Boca. Mii de pelerini asteptati la Prislop
Astazi se implinesc 25 de ani de la moartea Parintelui Arsenie Boca, iar momentul este marcat la Manastirea Prislop printr-o slujba de pomenire la care sunt asteptati cel putin zece mii de credinciosi.

De altfel, Manastirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru romanii din toate colturile tarii, ea identificandu-se cu personalitatea Parintelui Arsenie Boca. Se spune ca la mormantul acestuia, asezat intr-o superba poienita, florile nu se ofilesc niciodata. Este adevarat pentru ca aici miile de credinciosi aduc macar cate un buchet de flori, dupa ce se roaga la biserica manastirii si aprind apoi cate o lumanare pentru cei vii sau pentru cei care au pasit pragul lumii de dincolo.

"Oamenii vin la mormantul Parintelui Arsenie Boca chemati de Dumnezeu. De asta trebuie sa tineti seama. Inainte de 1989 oamenii erau dusi cu forta la adunarile de 1 Mai sau 23 August, aici insa oamenii vin ei, pentru ca simt ca aici este ceva dumnezeiesc. Acest lucru trebuie sa se retina. Parintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic in istoria monahismului romanesc, iar aprecierea aceasta apartine parintelui profesor Dumitru Staniloaie, cel mai mare teolog al crestinatatii, din secolul 20", spune parintele arhimandrit profesor Vasile Prescure, care slujeste la Manastirea Prislop.

La venerabila varsta de 87 de ani, parintele Vasile Prescure a mai gasit puterea necesara de a scrie o carte despre "Viata si invatatura Parintelui Arsenie Boca". In urma cu mai bine de 70 de ani a avut bucuria sa-l cunoasca pe acesta, iar amintirea acelor momente prin care trecea adolescentul de 16 ani si jumatate, venit la Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus, este descrisa aici de parintele arhimandrit, alaturi de alte marturii stranse de la apropiatii Parintelui Arsenie Boca.

"Te coplesea cu stiinta lui", este categoric parintele Vasile Prescure, pentru care Parintele Arsenie Boca ramane unul dintre oamenii cu care am fost binecuvantati de Dumnezeu. Slabit de puteri, el ne roaga sa aflam mai multe despre Parintele Arsenie Boca si despre invataturile acestuia din cartea pe care s-a straduit sa o aduca la lumina tiparului, in acest an. Sunt sute de pagini din lectura carora cititorul va afla multe lucruri inedite, iar una dintre marturii aduce in atentie perioada anului 1939, atunci cand Parintele Arsenie a fost in pelerinaj la Muntele Athos.

"Parintele a fost binecuvantat de Dumnezeu cu daruri duhovnicesti care nu se dau oricui. Fiind in Sfantul Munte, Parintele s-a rugat Mantuitorului Hristos sa poata intalni un calugar de la care sa primeasca sfaturi duhovnicesti, dar, printr-o randuiala dumnezeiasca, nu a primit raspunsul asteptat. A facut atunci rugaciuni si catre Maica Domnului si Dansa i s-a aratat, l-a luat de mana si l-a urcat pe varful Muntelui Athos, intr-un loc prapastios, mergand pe o carare atat de stramta incat abia puteai pune piciorul. Au ajuns apoi intr-un loc mai larg, unde Maica Domnului l-a infatisat Sfantului Serafim de Sarov (1759-1833), dupa care s-a facut nevazuta. (…) De aici se poate trage concluzia ca Parintele Arsenie avea o harisma, un dar exceptional de la Dumnezeu, caci numai asa se poate explica faptul ca Maica Domnului i s-a aratat asa cum s-a aratat unui sfant care traise in urma cu o suta de ani, adica Sfantul Serafim de Sarov", scrie parintele arhimandrit Vasile Prescure, relatand astfel in cartea sa o discutie pe care a avut-o cu un coleg de-al sau, al carui tata era "in relatii duhovnicesti deosebit de apropiate" cu Parintele Arsenie.

Am intalnit multa lume la Manastirea Prislop si pentru toti Parintele Arsenie Boca este unic, un om despre a carui personalitate complexa este foarte greu sa vorbesti.

"A fost trimisul lui Dumnezeu in vremea noastra, pentru a ne arata adevarata cale de intalnire cu Domnul Nostru, Iisus Hristos. Parintele te cunostea mai bine decat te cunosteai tu si se putea cobori la nivelul fiecaruia, pentru a-l putea intelege mai bine. Parintele putea sa stea de vorba cu oricine si pe toti ii depasea cu puterea harului pe care il avea. A inceput cu trezirea evlaviei la Sambata de Sus si apoi a continuat aici, la Prislop", spune una dintre maicutele de la Manastirea Prislop. (Agerpres)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
51

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
184

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
19

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...