CUM COMENTAŢI? România vrea compensaţii pentru medicii plecaţi!

CUM COMENTAŢI? România vrea compensaţii pentru medicii plecaţi!
Statele în care muncesc medicii pregătiţi în România ar trebui să ofere compensaţii financiare. E ceea ce susţin oficiali din Ministerul Sănătăţii, dar şi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor. Motivul: statul român a investit, în ultimii ani, sume uriaşe în pregătirea medicilor care au plecat să muncească peste hotare.

România este, alături de Bulgaria, statul european care oferă cele mai mici salarii doctorilor care lucrează în sistemul public de sănătate.

Toate spitalele şi policlinicile din România se confruntă cu lipsa de personal. Peste 20 de mii de asistente şi 15 mii de medici au plecat din România în ultimii 7 ani. Pentru pregătirea lor, statul român a cheltuit aproximativ 3 miliarde şi jumătate de lei.

"Marea Britanie în politica ei a renunţat să mai investească în formare de personal şi atunci au trecut la partea de atragere în acest moment, medicii români ocupă locul 2 la nivelul Marii Britanii", a spus Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România, conform Digi24.

Un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii găseşte că România şi celelalte ţări europene care pregătesc medici ce ajung să lucreze în Europa de Vest ori în Statele Unite ar trebui să beneficieze de compensaţii financiare.

"E o dramă care afectează tot estul Europei, această migraţie a personalului medical pentru Vest, iar Europa trebuie să reacţioneze la această realitate, cu unele măsuri absolut necesare. Practic, în momentul de faţă, ţările sărace din Europa de Est dau mai mult ţărilor bogate decât primesc în domeniul sistemelor de sănătate", a spus Dorel Sandesc, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

Cele mai mari probleme din sistemul de sănătate se resimt la sate. Spitalele de la ţară nu au nici echipamente moderne, nici personal suficient.

"Sunt cam de şase-şapte ori mai mulţi medici de familie în mediul urban decât în mediul rural. Dacă în urban găsim cam şapte-opt medici la sută de mii de locuitori, în rural avem doar unul", a spus Adriana Galean, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în România, sunt 1,9 medici la mia de locuitori. Jumătate din media europeană.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
44

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
161

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
235

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...