Pro si contra. Suprapopularea inchisorilor: Sunteti sau nu de acord cu eliberarea infractorilor marunti?

Pro si contra. Suprapopularea inchisorilor: Sunteti sau nu de acord cu eliberarea infractorilor marunti?
Statisticile arata ca inchisorile din Romania sunt suprapopulate, aceasta fiind, de fapt, o problema la nivelul intregii Europe. Prin urmare, ce ar trebui sa faca statul, întreabă Avocatnet.ro: Sa elibereze detinutii ale caror fapte prezinta un pericol social redus sau sa construiasca inchisori noi?

Potrivit Gandul, un studiu recent al Comisiei Europene arata ca, in tara noastra, indicele de ocupare din inchisori este de 113% -- nivel comparabil cu cel al Marii Britanii (111%) sau al Frantei (116%), dar totusi inferior celui din Ungaria (145%) sau Italia (134%).

Totodata, conform Agerpres, care citeaza un comunicat al Consiliului Europei, intre 2011 si 2012, Romania a inregistrat una dintre cele mai semnificative cresteri, din randul statelor membre CoE, in ceea ce priveste rata de ocupare a inchisorilor.

Problema suprapopularii inchisorilor i-a determinat pe parlamentari sa vina cu solutia eliberarii detinutilor ale caror fapte prezinta un pericol social redus. Insa initiativa a fost respinsa recent. Legea ar fi favorizat eliberarea anumitor persoane publice condamnate in ultimii ani in urma unor procese rasunatoare, astfel ca a existat o opozitie semnificativa venita din spatiul public.

Totusi, problema ramane, iar Gyorgy Frunda, consilierul onorific al prim-ministrului, a sugerat redactarea unui nou proiect de lege a gratierii, dar unul care sa excluda oamenii politici condamnati. "In mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de gratiere a infractiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis gainarii. Infractiuni mici, cotidiene si care, fiind la prima condamnare, poate statul sa le intinda o mana de eliberare, de reeducare sociala si prin asta sa rezolve si problema suprapopularii penitenciarelor", a declarat Frunda pentru RFI Romania.

Argumente PRO

1. Cei care au gresit pentru prima oara si ale caror fapte sunt minore ar trebui sa primeasca o a doua sansa. Statul ar trebui sa incerce sa-i reeduce fara sa-i mai incarcereze. Inchisoarea este pentru cei care au aratat ca legile nu-i impiedica absolut deloc sa comita fapte grave.

2. Eliminarea problemei suprapopularii, prin eliberarea anumitor categorii de detinuti, ar ajuta la reducerea conflictelor dintre detinutii ramasi si la reducerea cheltuielilor pe care le face statul in inchisori. Totodata, ar scadea si riscul aparitiei si raspandirii de boli contagioase.

Argumente CONTRA

1. Daca anumiti detinuti ar fi eliberati, reeducarea lor ar fi cu siguranta un esec si aproape nimic nu i-ar impiedica sa comita din nou infractiuni sau fapte penale.

2. Statul n-ar trebui sa fie tolerant cu nimeni, iar eliberarea anumitor categorii de detinuti ar fi o greseala grava. Reeducarea acestora trebuie sa fie o prioritate pentru stat si solutia cea mai buna ar fi sa se construiasca inchisori noi.

Voi ce parere aveti? O lege privind amnistia si gratierea ar fi sau n-ar fi o solutie buna pentru problema suprapopularii inchisorilor din Romania?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
20

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
25

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
57

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...