Un gest de politete care poate sa aduca pacea: Mai stim cum sa salutam?

Un gest de politete care poate sa aduca pacea: Mai stim cum sa salutam?
Un gest marunt, de politete, salutul reprezinta expresia verbala sau nonverbala cu care intampinam o persoana.

Ludovic al XIV-lea o saluta si pe ultima bucatareasa cu aceeasi curtoazie pe care o manifesta si fata de stralucitoarea domnisoara Louise de Valliere. Numai snobii pot crede ca demnitatea lor e micsorata de un salut", scrie Aurelia Marinescu in Codul bunelor maniere astazi.

"In societatea tribala, oamenii strigau sau faceau semne pentru a-i feri pe ceilalti de un pericol sau pentru a-si anunta semenii ca au gasit hrana. Dar, ca multe lucruri vitale la origine, si salutul a devenit un simbol. Astazi, salutul impune un anume ceremonial, care ridica multe probleme. Sa stii sa saluti e, intr-adevar, dovada ca stii sa respecti uzantele. Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care intampini pe cineva. Desi formulele de salut sunt vechi de cand lumea, salutul in sine are mimica, pozitia corpului, tinuta si o infinitate de nuante care-i modifica sau ii completeaza sensul. Un simplu saluta poate demonstra cuiva, de pilda, in ce masura il stimezi, cu conditia sa mai adaugi inca un mic gest. Orice salut este o forma de politete, dar nu implica acelasi grad de cordialitate", mentioneaza Aurelia Marinescu, citata de avocatnet.ro.

Dupa cum precizeaza autoarea Codului bunelor maniere, la tara exista inca bunul si stravechiul obicei de a-i saluta pe toti cei pe care ii intalnesti, fie ca sunt cunoscuti, fie ca sunt necunoscuti. Sentimentul de apartenenta la aceeasi comunitate este inca viu si a nu saluta inseamna a-ti atrage antipatia, noteaza sursa citata.

In schimb, la oras, lucrurile stau diferit. Iata cateva dintre regulile de baza ale salutului, enumerate de Aurelia Marinescu:

1. Barbatul saluta primul femeia, chiar daca este mai tanara. Salutul inseamna sa-ti scoti palaria, aproximativ cu doi metri inaintea intalnirii, sa o inclini usor, privind fara insistenta in ochii persoanei salutate, iar apoi sa iti pui palaria la loc pe cap. Ridicarea palariei se face intotdeauna cu mana opusa partii in care se gaseste persoana salutata. Este o familiaritate nepermisa sa reduci gestul la o simpla atingere a borului palariei, fara sa o ridici.

2. La randul ei, tanara va raspunde la salut printr-un suras. In Europa, regula este: domnul saluta, doamna raspunde.

3. De asemenea, doamna mai tanara o saluta pe cea mai in varsta, care ii raspunde la salut.

4. Doua persoane de acelasi sex si de aceeasi varsta se saluta simultan.

5.
 Tanarul sau tanara ii saluta pe cei mai in varsta

6.
 Noul venit ii saluta pe cei deja adunati. Mai exact, persoana care intra intr-un local saluta, iar cei care se afla acolo raspund. Aceasta regula este valabila in restaurante, compartimente de tren, sali de asteptare, lifturi, magazine.

7. In armata, inferiorul il saluta pe superiorul sau.

8. Salutam tot grupul din care face parte o cunostinta.

Nu uitati!
Este obligatoriu sa raspunzi la salut, deoarece, a refuza inseamna sa-l jignesti grav pe cel care ti s-a adresat. Uitam repede un salut care ne-a fost acordat din greseala, dar nu uitam niciodata ca n-am fost salutati de cineva cunoscut, mentioneaza Aurelia Marinescu.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
511

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
72

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
90

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...