Pro si contra: V-ati lasa amprenta la cumparaturi?

Pro si contra: V-ati lasa amprenta la cumparaturi?
Primul card bancar biometric, care se autentifica cu amprenta posesorului, a fost lansat recent la Londra. Practic, cei care detin un astfel de card trebuie sa isi foloseasca amprenta pentru efectuarea unei plati, fara sa mai fie nevoie sa introduca un cod PIN. Cardul cu amprenta se inscrie in linia celor mai recente noutati din era tehnologiei, insa ati fi dispusi sa furnizati amprenta ca sa nu va mai incarcati memoria cu un cod?

MasterCard a lansat recent, la Londra, in colaborare cu compania partenera norvegiana Zwipe, primul card din lume care combina autentificarea biometrica cu tehnologia de plati contactless, care permite posesorului sa se identifice prin intermediul amprentei si nu al PIN-ului, informeaza Mediafax, citat de Avocatnet.ro.

Noul card inlocuieste PIN-ul cu amprenta posesorului, utilizand un scanner inclus in card, adica un senzor cititor de amprenta care certifica ca plata este facuta de posesor. Amprenta este stocata direct pe card, prin scanarea la configurarea acestuia, si va fi utilizata apoi la autentificarea fiecarei tranzactii, la un terminal de plati, arata aceeasi sursa.

De asemenea, functia contactless consta in faptul ca acest card nu este prevazut cu banda magnetica, ci functioneaza dupa sistemul cardurilor de calatorie, utilizate la metrou sau in autobuze, care pot fi reincarcate si care au inclus un cip care tine evidenta fondurilor disponibile, mentioneaza Mediafax.

Concret, atunci cand efectueaza o plata la un POS, utilizatorul isi pozitioneaza degetul aratator pe un spatiu marcat pe cardului si apropie cardul de POS, fara sa-l introduca in aparat.

Aceasta modalitate, scrie Avocatnet.ro, de  autentificare/certificare a platii este una simpla si rapida, insa multi dintre utilizatori ar putea fi sceptici in privinta furnizarii amprentei.

Argumente PRO

1. Principalul avantaj al unui card bancar cu amprenta este acela ca posesorul nu mai are grija codului PIN, pe care trebuie sa il memoreze. De exemplu, o persoana care are mai multe carduri, va trebui sa memoreze mai multe coduri PIN, iar intr-o astfel de situatie exista riscul fie de a le incurca, fie de a le uita. In conditiile in care pe zi ce trece tinem minte coduri si parole pentru a ne autentifica pe diferite site-uri sau aplicatii, un card cu amprenta vine in ajutorul celor care nu au o memorie foarte buna sau care nu sunt bine organizati.

2. Cardul cu amprenta ar putea fi mai sigur decat cel clasic, in sensul ca va fi mai dificil de obtinut codul de acces. Mai exact, amprentele sunt mai greu de reprodus decat un cod PIN, care poate fi memorat cu usurinta de oricine arunca o privire atunci cand posesorul cardului tasteaza codul PIN la un POS sau bancomat.

Argumente CONTRA

1. Un prim dezavantaj al cardului biometric este tocmai faptul ca posesorul pune la dispozitia unor terte parti o informatie personala, amprenta, care in cazul in care este furata poate sa-i aduca prejudicii serioase acestuia. Practic furtul amprentei reprezinta un furt de identitate.

2. Cardul cu amprenta poate fi folosit doar de titular, astfel ca alte persoane nu au acces la el. Acesta este un punct forte, dar in acelasi timp constituie si un dezavantaj. Mai precis, titularul cardului nu va mai putea oferi cardul sotiei/sotului pentru a face cumparaturi sau pentru a-l folosi intr-o situatie de urgenta, pentru ca acesta nu va functiona fara amprenta posesorului de drept.

Voi v-ati pune amprenta pe un card bancar?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
286

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
48

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
418

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...