Alertă medicală. Un tânăr bolnav de SIDA a răspândit boala în mod voit

Alertă medicală. Un tânăr bolnav de SIDA a răspândit boala în mod voit
Panică într-o localitate din România, după ce un tânăr de 28 de ani, bolnav de SIDA, s-a culcat cu zeci de tinere, deşi ştia că suferă de această maladie. Bărbatul, care a luat virusul HIV în urmă cu 25 de ani, a murit săptămâna trecută. În urma lui au rămas zeci de tineri care aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele analizelor. Medicii spun că două persoane au fost deja confirmate cu teribila boală. Medicul de familie al băiatului spune că nu a putut evita aceste tragedii pentru că legea îi interzice să divulge date despre pacient şi nu a putut avertiza pe nimeni, scrie digi24.ro/Stiri.

Panică în Segarcea, Dolj. Într-o singură zi, 25 de tineri şi-au făcut analizele HIV. Numărul celor testaţi creşte de la o zi la alta. Bărbatul de 28 de ani infectat cu HIV a decedat. În timp, întreţinuse un număr de relaţii sexuale neprotejate cu adolescente. Iar lanţul pasiunilor şi slăbiciunilor s-a extins.

În tot acest timp a existat un martor tăcut al tragediei: medicul de familie. Acesta a fost prins între dorința de a-i avertiza pe cei apropiaţi de pericol şi ameninţările repetate ale familiei că îl dă în judecată.

"Eu am avertizat, dar din momentul în care a zis să nu mai spun nimic nu am mai spus nimic. Era avertizarea familiei", spune medicul.

Direcţia de Sănătate Publică îi dă dreptate medicului.
Legea îi interzice să dea detalii despre starea de sănătate a unui pacient, chiar dacă acesta pune în pericol alte persoane.

"Nu noi, persoana care e infectată ştie că e infectată şi trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă. Nu avem nicio pârghie legală. E o boală contagioasă, fiecare trebuie să ştie ce să facă", spune Narcisa Dinic[, director adjunct la DSP Dolj.

Alertat de situaţie, după decesul tânărului, primarul din oraş i-a trimis pe medici în oraş pentru a le vorbi tinerilor despre pericolul la care se expun dacă nu îşi fac analizele.

"Noi am făcut o campanie cu medici de familie, în școală s-a discutat, chiar la casa de cultură au fost chemați foarte mulți copii, medici rezidenți de la Craiova au venit și le-au explicat care este această mare boală", spune Nicolae Popa, primarul orasului Segarcea.

Rude şi apropiaţi ai familiei au declarat că tatăl băiatului a decedat în 2003 din aceaşi cauză.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
853

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
268

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
229

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...