Botoşănenii au început să primească acasă cardurile de sănătate: "Fără card nu ți se deschide ușa în sistem!" Vezi ce trebuie să faci după ce ai intrat in posesia cardului!

Botoşănenii au început să primească acasă cardurile de sănătate: "Fără card nu ți se deschide ușa în sistem!" Vezi ce trebuie să faci după ce ai intrat in posesia cardului!
"Începând cu data de 1 ianuarie nu poți merge la consultație, nu poți merge să îți iei rețeta, oriunde te duci, așa cum ai cartea de identitate care atestă cine ești, așa acest card îți deschide ușa în sistem".

Cardurile naționale de sănătate au început deja să ajungă în posesia beneficiarilor, pe aceste carduri urmând a fi stocat de acum înainte tot istoricul medical al unei persoane care este asigurată în sistemul național al asigurărilor sociale de sănătate.

Procesul de distribuire a cardului național de sănătate se va încheia la sfârșitul lunii noiembrie, acestea ajungând la cetățeni prin intermediul poștei.

Beneficiarii cardului național de sănătate nu găsesc însă în plicuri și informații explicite despre ceea ce trebuie să facă odată ce au intrat în posesia cardului, care este foarte important de știut că este valabil începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Botoșănenii care au primit deja acest card de sănătate trebuie să știe că nu este necesar să meargă imediat la medicul de familie pe ale cărui liste sunt înscriși, dar trebuie să ia legătura cu acesta pentru a se informa când începe inscripționarea cardului. De menționat este că această inscripționare a cardului se face doar de către medicul de familie.

"Primesc acasă cardul cei care au vârstă peste 18 ani. Acest card devine obligatoriu odată cu 1 ianuarie 2015. Începând cu această dată nu poți merge la consultație, nu poți merge să îți iei rețeta, oriunde te duci, așa cum ai cartea de identitate care atestă cine ești, așa acest card îți deschide ușa în sistem. Multă lume a crezut că dacă a primit cardul pe 6 octombrie atunci trebuie să meargă la medicul de familie", a declarat pentru Ştiri.Botoşani.Ro medicul Doru Culiceanu.

Fără cititorul de card, medicii de familie riscă să piardă contractele cu Casa de Sănătate!

Potrivit medicului Doru Culiceanu, la această dată la nivelul județului Botoșani medicii de familie nu s-au dotat cu dispozitivele necesare pentru inscripționarea și citirea acestor carduri. Deși în repetate rânduri mulți medici de familie au spus că nu au fondurile necesare pentru a achziționa aceste dispozitive, cei care nu le vor avea de la 1  ianuarie nu vor mai fi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

"Sunt câteva condiții care vor trebui îndeplinite până pe data de 31 decembrie. Conform ordinului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate toți furnizorii de servicii medicale, medici de familie, spitale, policlinici, farmaciști sunt obligați să achiziționeze un dispozitiv care se numește cititor de card. Acest dispozitiv se conectează la computer, pacientul intră în cabinet, dă cardul, îl introduce, după care cardul este activat. Cine nu va avea cititor de card (medicii, nota red.) nu va mai avea contract cu CJAS, neavând contract rămâne pe drumuri și atunci toată lumea își va cumpăra", a spus medicul Doru Culiceanu.

"Fără card nu ți se deschide ușa în sistem!"

Acesta recomandă cetățenilor să țină legătura cu medicul de familie, pentru a putea fi programat în vederea inscripționării cardului, procedura care va necesita timp, dat fiind că pe aceste carduri vor trebui trecute pentru fiecare persoană mai multe informații.

"Este bine de ținut legătura cu medicul de familie sau de sunat la cabinet și să întrebe când poate veni pentru a activa cardul. Deocamdată nu s-au achiziționat aceste cititoare. Voi lansa o propunere colegilor noștri să vedem ce furnizori sunt și firme care oferă aceste servicii și să încercăm să discutăm măcar în numele a 150 de medici de familie, poate primim un discount. Fără card nu ți se deschide ușa în sistem. Medicul de familie este cel care inițiază cardul", a mai menționat medicul Doru Culiceanu.

Chestionarul se completează în faţa medicului de familie!

La eliberare, cardul cu cip vine însoţit şi de o scrisoare în care se precizează ce informaţii vor fi stocate pe cip-ul cardului, respectiv  datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul. De asemenea, cetățenii vor avea de răspuns la un chestionar din patru întrebări, privind grupa de sânge a asiguratului, Rh-ul acestuia, bolile cronice şi dacă îşi doreşte sau nu să devină donator de organe. Aceste informaţii  pot fi inscripţionate de medicul de familie pe cipul cardului, doar în urma exprimării explicite, în scris a acordului pacientului, a aparţinătorului legal sau a împuternicitului legal, după caz.

Acest chestionar se va completa în cabinetul medicului de familie, care în funcție de opțiunile asiguratului va inscripționa datele solicitate pe card.

Activarea PIN-ului, în cabinetul medicului de familie, rămâne confidenţial!

Ca orice card şi acesta va avea un cod PIN - iniţial 0000, urmând ca în momentul activării sale, la medicul de familie, fiecare asigurat să îşi aleagă un nou cod PIN, personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest PIN va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opţională şi se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.
Cardul naţional va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Pentru a intra în posesia cardului, orice persoană trebuie să se prezinte la oficiul poştal de care aparţine cu recomandata primită de la Poştă şi cu buletinul de identitate, în cazul în care nu este acasă când vine poştaşul să îi aducă plicul cu cardul de sănătate. Pe baza buletinului, şi a unei semnături, va primi cardul  de sănătate.

În cazul în care, din motive obiective, asiguratul nu poate ajunge la Poştă pentru a ridica cardul, documentul va fi trimis automat la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine respectiva persoană. Ulterior, aceasta se poate prezenta la sediul Casei pentru a-şi lua cardul.

(Claudia Luca)
 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Detectoare de fum, monoxid de carbon și gaze, instalate de pompierii ISU Cristești în locuințele bătrânilor bolnavi și singuri din localitate! (foto, video)

astăzi, 18:23
6

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.Pentr...

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
50

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
81

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...