Prostia omeneasca, in varianta botosaneana: drum nou, dar fara podete! Batrani umiliti, cu ochii in lacrimi, pusi sa-si faca singuri podete! FOTO, VIDEO

Prostia omeneasca, in varianta botosaneana: drum nou, dar fara podete! Batrani umiliti, cu ochii in lacrimi, pusi sa-si faca singuri podete! FOTO, VIDEO
Circula o vorba in popor: "Carul cu prosti s-a rasturnat la Caracal". O fi sau nu asa nu stim exact, insa stim ca urmatoarea intamplare din localitatea Roma, judetul Botosani, poate concura cu "minunile" din Caracal.

Zeci de gospodarii aflate de-a lungul drumului comunal 66 B Roma-Dimacheni au ramas fara podete, dupa ce firma care a proiectat lucrarea nu a luat in calcul si accesul cetatenilor in curti, motivul invocat de reprezentantii Primariei Roma fiind acela ca nu ar fi obligatoriu, pentru ca... este drum comunal. In conceptia mintilor luminate, oamenii nu au decat sa isi mute curtile cu totul!

Iesitul din curte, o aventura periculoasa!



Problema este ca, inainte de startul lucrarilor, fiecare curte aflata de-a lungul acelui drum avea pod, podet si banci unde oamenii mai stateau de vorba. Acum totul arata "ca dupa razboi", dupa cum spun chiar oamenii. S-a stricat tot si s-au construit rigole mari, late si adanci de jumate de metru, astfel ca locuitorii comunei au improvizat poduri din scanduri pentru a putea iesi pe drum.

"Eu sunt bolnava si, daca mor, pe unde ma scoate? Ma ingroapa in gradina ca in Banat? La inceput ne-au spus ca le vor face ei, insa acum ne spun ca nu le mai fac. Eu sunt singura, sunt vaduva si am 350 de lei pensie. Nu ma pot descurca. Cum sa fac eu pod? Nimeni nu ne-a spus nimic, nici asa, nici asa. Am chemat un om si mi-a facut o potecuta si tremur tot cand trec pe ea", a spus cu ochii in lacrimi Olga L., o batrana in varsta de 69 de ani.

Femeia ne-a povestit ca, zilele trecute, scandura pe care a pus-o peste rigola pentru a putea iesi din curte s-a rupt, lovindu-se puternic la mana dreapta si dovada sta chiar vanataia de pe brat.



Am inaintat pe "drumul minune" si am ajuns la o alta curte. Aici, Liliana C. ne-a povestit ca, dupa ce muncitorii firmei care se ocupa de lucrari i-au stricat podul si a fost nevoita sa lase lemnele, pe care le-a cumparat pentru iarna, in mijlocul drumului, dupa care a platit oameni sa o ajute sa le care in curte cu o roaba.

"Ar fi trebuit sa fie pod, dar nici nu vine bine. Ce Dumnezeu, ala e pod, e o panta acolo. Zice ca nu ne mai face poduri, ca nu au bani. Noi am avut pod. Am avut banci aici si tot mi-au stricat. Eu intram cu masina in curte si basculam lemnele in curte. Acum le-am taiat in drum si le-am carat pe scandurica asta", a povestit femeia.


 

Mi-au mai zis: "Roaga-te frumos, sa nu stric si podul celalalt"

Alti oameni au trebuit sa se umileasca si sa se roage de constructor pentru ca podetele lor sa nu fie daramate. Doi batrani aveau in fata curtii doua poduri. Unul a fost demolat imediat, iar cel de-al doilea a ramas neatins doar dupa ce barbatul si femeia au facut scandal si s-au rugat de muncitori sa nu-l darame.

"Podul acesta pe care l-au stricat avea tuburi bune pentru scurgerea apei si cand am ajuns acasa le-am gasit sfarmate. I-am zis: mai, om bun, nu puteai sa le scoti intregi? A trebuit sa cumpar alte tuburi pe care am dat 300 de lei. Am facut podul din nou ca ei au zis ca-l fac, dupa care au disparut si ne-au lasat asa. Eu cum ies din curte? A trebuit sa platesc pe cineva sa-mi faca pod. Am platit 800 de lei in total", ne-a povestit Gheorghe I.



Sotia acestuia s-a plans de faptul ca a fost umilita de angajatii firmei Cornell`s Floor, care a subcontractat lucrarea de la câştigătorul licitaţiei, Eky-Sam Târgu Frumos.

"Putea sa scoata tuburile alea intregi. 300 de lei la mine inseamna mult. Mi-au zis <Nu ca asa avem dreptul sa stricam tot> . Si mi-au mai zis: <Roaga-te frumos, sa nu stric si podul celalalt> . Pe cuvant va spun. Toti vecinii stiu cat am plans zilele trecute pentru podul acesta. Este munca noastra", a spus femeia.


 

Masina blocata in curte, bolnav scos in patura peste rigole!

Mai la deal, un batran imobilizat in scaun cu rotile de ani de zile s-a ales cu pod nou, insa doar dupa ce o ruda a platit. Podetul a fost facut in bataie de joc si oricand se poate rupe.

"Pai, eu in scaun cu rotile cum era sa ies din curte. Daca mai aveam nevoie de ceva, unde ma duceam?", a povestit acesta, care s-a ales macar cu tuburile de la pod intregi.



In fata sa, o alta curte a unei alte familii si, bineinteles, alte probleme. Laura M. a ramas cu masina personala blocata in curte, dupa ce muncitorii i-au stricat podul si au turnat rigolele.

Se putea intampla si o tragedie, dupa ce socrului acesteia, bolnav de inima, i s-a facut rau sambata seara. Nu l-a putut transporta la spital pentru ca masina a ramas blocata in... curte!

"Suntem blocati de aproape o saptamana. Nu l-am putut duce pe socrul meu la spital pentru ca nu am putut sa scot masina. Am sunat la 112 si am chemat o ambulanta. El este cardiac si avea nevoie urgent de un medic. L-am carat intr-o patura peste rigola. Nimeni nu ne-a spus nimic. Pur si simplu au venit si au stricat. Nu stiu cand am sa scot masina din curte pentru ca un podet nu-l faci din jumatet de ora. In plus, eu trebuie acum sa ridic si poata la nivelul rigolei", ne-a spus femeia.



Sunt si cazuri in care temeliile gardurilor stau sa cada, pentru ca firma care efectueaza lucrari a sapat atat de mult, incat a ajuns sub temelie.

Stricatul podetelor este in proiect, NU si refacerea lor!

Intr-un final am ajuns si la Primaria din comuna Roma, acolo unde primarul Gheorghe Birliga si viceprimarul Mihai Asiminicesei au dat din umeri si au spus ca podetele nu au fost prevazute in proiect.

"Am vorbit cu oamenii, am fost la faţa locului, dar ce să le facem? În proiect nu erau prevăzute podeţe. O să încercăm să-i ajutăm cum putem. Nu cu bani, că nu avem nici noi, dar poate cu materiale", a declarat viceprimarul Mihai Asiminicesei.

Valoarea totala a proiectului de modernizare a drumul comunal 66 B Roma-Dimacheni este de 10.000.000 RON fara TVA si pana in prezent s-au realizat aproximativ 16 % din lucrari.

GALERIE FOTO:

































 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
8

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
379

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
50

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...