Scandalul Microsoft. Adevărata față a ministrului care amenință că își dă foc

Scandalul Microsoft. Adevărata față a ministrului care amenință că își dă foc
În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Educației este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Însă "faima" Ecaterinei Andronescu are o vechime mult mai mare, fiind constant alimentată de legăturile ei cu fenomenul "fabricilor de diplome" din mediul universitar privat.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, în prezent senator, a fost unul dintre demnitarii care s-a declarat șocat de ancheta DNA în cazul fraudei la nivel înalt cu licențe Microsoft. "Este o glumă. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri. Niciodată nu mi-am pus problema că voi ajunge într-o astfel de situaţie. Mi se pare îngrozitor de mult, mi se pare de neacceptat într-o ţară normală să acuzi un om care nu a luat un ban", spunea zilele trecute Ecaterina Andronescu.

Demnitara este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care a avut calitatea de ministru.

Istoria profesională a fostului șef al Educației arată însă că aceasta nu este chiar atât de străină de acuzații de fraudă, plagiat sau încercări de a sprijini interesele obscurse ale unor personaje sau structuri din învățământul superior românesc. "România liberă" a relatat în 2011 despre faptul că Ecaterina Andronescu a primit jumătate de milion de lei de la Ministerul Educaţiei pentru trei proiecte de cercetare pe care le-a condus în aceeaşi perioadă în care era şi șef al acestei instituții. Astfel, în momentul numirii sale în funcţia de ministru, Andronescu era director la trei proiecte de cercetare, de 771.000 lei, 1.085.000 lei şi, respectiv, 819.000 lei, deținând în acelaşi timp calitățile de rector al Universităţii Politehnice Bucureşti şi parlamentar al României. Finanțarea provenea de la bugetul Ministerului Educaţiei, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). "Proiectele de cercetare le-am câştigat în calitate de profesor şi înaintea momentului în care am fost numită ministru. Contractele trebuiau duse până la capăt, deci nu le puteam abandona. Apoi, în perioada când eu nu am fost ministru, de ce am primit evaluări bune?", s-a apărat actualul senator.

În 2012, revista internațională Nature, publicația care a dezvăluit plagiatul de care este acuzat premierul Victor Ponta, a scris despre un proiect românesc plagiat prin care cercetătorii au încercat să obţină finanţări pe bani publici.

Un proiect denumit Optical Wireless-based Multi-Gb/s Hybrid Access Network for Broadband Multiservices Applications (OWHAN) a fost înaintat pentru a o finanţare în valoare de 465.000 de euro, fiind elaborat de către opt oameni de ştiinţă de la trei instituţii superioare diferite. Una dintre acestea a fost Universitatea Politehnică din Bucureşti al cărei rector era, la acea vreme, actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Potrivit Nature, ea girase proiectul. Doar că portalul integru.org, care vânează tocmai asemenea situații, au examinat proiectul şi au descoperit că a fost copiat din cinci surse diferite. Ian Wassel, de la Universitatea Cambridge, unul dintre experții portalului, a precizat că este unul dintre cele strigătoare la cer cazuri de plagiat pe care le-a văzut.

Ideea facultății fără bacalaureat

Ecaterina Andronescu este și unul dintre principalii politicieni care s-au declarat împotriva unor măsuri care și-au dovedit eficiența în educația românească.

Introducerea, în 2010, a camerelor video la examenul de bacalureat a făcut ca procentul celor care iau diploma să se prăbușească la 50%, după ce ani de zile fusese unul ireal de mare, ajungând și la 90% după Revoluție. O măsură bună, care eradica posibilitatea ca tinerii să copieze la examenul de bacalaureat, a fost contestată de fostul ministru. Ecaterina Andronescu a declarat, imediat după instalarea noului Guvern Ponta, în 2012, că este împotriva folosirii camerelor de supraveghere la bacalureat, deoarece montarea lor este de "natură să umilească profesorul. Este ca şi când ar fi o recunoaştere a faptului că profesorul nu poate singur să stăpânească procesul de fraudare, de copiere, ci are nevoie de supraveghere video". În realitate, scăderea numărului celor care iau bacalaureat a afectat puternic facultățile private, care s-au confruntat brusc cu o penurie de studenți. Cei care au acuzat-o pe Ecaterina Andronescu că ar ține partea fabricilor de diplome universitate au primit un nou argument în 2011, după o inițiativă care prevedea ca absolvenții învățământului liceal care nu au promovat examenul de bacalaureat să primească dreptul să urmeze în universități un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licență, organizate legal în universitate, și a programei de bacalaureat. Măsura cu pricina a fost adoptată, în cele din urmă, anul acesta, de către actualul ministrul al Educației, Remus Pricopie, considerat în presă drept unul dintre oamenii din umbra Ecaterinei Andronescu.

La finalul mandatului de ministru al Educației, în decembrie 2012, Andronescu a mai dat o lovitură educației, după ce a promovat o ordonanță de urgență care prevedea că profesorii universitari pot să fie rectori și după pensionare, rectorii pot fi și parlamentari sau pot avea funcții de conducere în partide politice. De această ordonanţă s-a folosit chiar Ecaterina Andronescu, cea care cumulează în acest moment funcţia de senator şi președintele al Senatului Universității Politehnice București, în procesul pe care l-a avut cu Agenția Națională de Integritate. Toate aceste măsuri fuseseră înlăturate de către fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, autorul unei Legi a Educaţiei reformatoare, care dădea posibilitatea tinerilor oameni de ştiinţă să promoveze pe poziţii universitare importante şi excludea din poziţii-cheie rectorii care nu aveau performanţe ştiinţifice relevante.

De altfel, calitatea slabă a rectorilor pe care măsurile luate de Andronescu îi protejau a fost evidenţiată într-un raport al cercetătorului Liviu Giosan. Deşi ocupă poziţia de profesori universitari de mai multe decenii, 29 de rectori (din 48 analizaţi) au mai puţin de cinci articole publicate. O medie decentă ar fi de unul pe an. Foarte multe dintre articolele publicate nu au nici o rezonanţă în domeniul de activitate al respectivului rector. Peste jumătate dintre ei nu au nici un articol citat în întreaga carieră, ceea ce înseamnă că activitatea lor ştiinţifică a fost zero.

Tergiversează Procurorul General ancheta în dosarul șpăgii de 20 milioane $?

Solicitările pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foști miniștri, în dosarul mitei pentru achiziții IT și sisteme de securitate, au fost trimise încă de vineri către procurorul general, Tiberiu Nițu, dar nu au plecat încă de la acesta către Ministerul Justiției și apoi la Parlament, spun surse din Parchetul General. Pe parcursul zilei de ieri, Biroul de presă al Parchetului General nu a fost în măsură să ne dea explicații. (Ondine Gherguț)

Cazul Microsoft nu se va stinge ușor. Ancheta a venit din Statele Unite, așa că nu e o treabă pe care să poți să bănuiești că e făcută pe criterii politice.

Citeste material complet pe romanialibera.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
102

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
59

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
59

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...