Donare de organe fara acordul familiei decedatului - cum ar fi posibil

Donare de organe fara acordul familiei decedatului - cum ar fi posibil
Prelevarea de organe se va putea face si fara consimtamantul familiei persoanei decedate, daca, in timpul vietii, omul s-a inscris in Registrul national al donatorilor de organe.

In prezent, prelevarea de organe, tesuturi si/sau celule de la persoanele decedate se face doar cu consimtamantul scris al cel putin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor pana la gradul al IV-lea inclusiv.

"Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, in scop terapeutic, se poate face de la persoane majore in viata, avand capacitate de exercitiu deplina, dupa obtinerea consimtamantului informat, scris, liber, prealabil si expres al acestora", prevede un proiect al Ministerului Sanatatii, citat de Mediafax.

Este interzisa prelevarea de organe, tesuturi si celule de la persoane fara discernamant.

De asemenea, in acelasi document se precizeaza ca, daca pe teritoriul national nu exista niciun primitor compatibil, organele tesuturile si celulele de origine umana disponibile pot fi alocate in reteaua internationala de transplant, pe baza unei autorizatii emise de Agentia Nationala de Transplant.

Proiectul elaborat de Ministerul Sanatatii se afla in dezbatere publica.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
117

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
702

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
239

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...