Te-a chinuit de atatea ori, ştii sa o tratezi? Tot ce trebuie sa stii despre stomatita!

Te-a chinuit de atatea ori, ştii sa o tratezi? Tot ce trebuie sa stii despre stomatita!
Stomatita este o inflamatie a cavitatii bucale si se prezinta intr-o multitudine de manifestari, fiind provocata de mai multe cauze: alergii, infectii sau afectiuni ale organelor intene. Stomatita este o afectiune dureroasa, asociata cu roseata, sangerari si umflaturi ale zonei afectate.

Dr. Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara, ne vorbeste despre stomatita, cauzele aparitiei, simtome si tratamente.

"Stomatita este o afectiune care se poate dezvolta in orice etapa a vietii, includem aici si copilaria. La copii, se pot observa frecvent forme de stomatita herpetica, cauzata in special de virusul herpes simplex, dar si stomatita aftoasa. Stomatita herpetica se poate transmite prin schimbul de alimente sau prin sarut, insa cea aftoasa nu este contagioasa", spune Dr. Melnic.

Cauzele care duc la dezvoltarea stomatitei sunt diverse, printre care se numara alergiile, virusul herpes simplex, micozele, cancerul bucal sau imunitatea scazuta. Dr. Melnic insista asupra faptului ca inflamatiile alergice ale cavitatii bucale au caracter indiviual si se manifesta diferit de la persoana la persoana, fiecare avand alergenii fata de care este sensibilizat. Asadar, atat simptomele, cat si tratamentele stomatitei depind in mod direct de cauza care a dus la aparitia afectiunii.

Stomatita se caracterizeaza prin durere si prin prezenta unor ulceratii la nivelul cavitatii bucale. In functie de tipul ei, stomatita prezinta diverse simptome. Stomatita herpetica se manifesta prin febra insotita de aparitia unor vezicule sau ulceratii la nivelul cavitatii bucale, gingii umflate, salivatie excesiva, dificultate la inghitire, respiratie urat mirositoare. Stomatita aftoasa se prezinta prin simptome precum senzatia de arsura sau furnicaturi in cavitatea bucala inainte de aparitia altor manifestari, leziuni pe membrana mucoasa a cavitatii bucale, leziuni ce se transforma in ulceratii, dificultate la inghitire, respiratie urat mirositoare.

In tratamentul stomatiei, Dr. Melnic nu recomanda antibioticele. Tratamentul este simptomatic, scopul acestuia fiind acela de reducere a durerii si sporirii remiterii leziunilor de pe mucoasa bucala. Pentru durere se recomanda analgezicele, iar pentru a grabi vindecarea se recomanda igiena orala corespunzatoare si consumul de lichide. De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte reci sau fierbinti, alimentele picante, sarate sau acide care pot cauza iritatia exagerata a mucoasei bucale. Recuperarea completa dureaza intre 10 si 20 de zile.

SURSA ele.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
960

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
287

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
250

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...