Boala ciudata care ii afecteaza pe oameni noaptea: Betia in somn

Boala ciudata care ii afecteaza pe oameni noaptea: Betia in somn
O boala care ii afecteaza pe oameni in timp ce dorm are efectul ciudat asemanator unei betii profunde. Conform unui nou studiu, de ea sufera o persoana din sapte.

Afectiunea e cunoscuta si sub numele "betia in somn" sau "excitare confuzionala", scrie Fox News, citat de ziare.com. De exemplu, cei care sufera de ea raspund la telefon dupa ce alarma acestuia suna dimineata sau chiar devin violenti.

Totul se intampla cand trezirea se face brusc, cei care sunt protagonistii unor asemenea intamplari neavand uneori memoria evenimentelor, dupa cum spune specialistul in psihiatrie Maurice Ohayon, de la universitatea Stanford. El a colaborat la articolul pe aceasta tema aparut in revista "Neurology".

"E ca si cand cineva e intr-o stare de betie avansata - nu stie unde se afla sau ce face", spune el. Aceasta boala apare adesea la copii, insa nu a fost bine studiata la adulti. In cadrul cercetarii au fost chestionati peste 19.000 de americani adulti, iar 15% din ei au spus ca au trecut macar o data prin asa ceva.

Cauzele sunt diferite de la un om la altul. Ea poate aparea si ca urmare a prezentei unei alte boli a somnului sau a uneia mintale. In alte cazuri, persoanele in cauza aveau depresie, tulburare bipolara, anxietate sau erau dependente de alcool.

Rezultatul final este neplacut deoarece pacientii nu dorm destul sau pun in pericol siguranta celor de langa ei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
80

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
44

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
49

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...