Incendiu devastator la Schitul Lebăda. UPDATE - Şeful ISU: "Incendiul a fost lichidat!" FOTO

Incendiu devastator la Schitul Lebăda. UPDATE - Şeful ISU: "Incendiul a fost lichidat!" FOTO
Impresionantă desfăşurare de forţe, la această oră, la Schitul Lebăda (cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci"), după ce la chiliile de la etajul I şi mansardă a izbucnit un incendiu!

Pompierii, ajutaţi de mai mulţi credincioşi, se luptă cu flăcările.

Patru maşini de pompieri se află la faţa locului, fiind nevoie de alimentare continuă cu apă, pentru a se face faţă incendiului!

Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" – a Schitului Lebăda aparţine de Mănăstirea Guranda, din judeţul Botoşani, şi a fost sfinţită în anul 2011. Chilia este construită din chirpici şi lemn.

Potrivit primelor informaţii, incendiul ar fi izbucnit după ce una dintre măicuţe ar fi lăsat o candelă aprinsă în apropierea unui geam deschis. Din cauza vântului, perdeaua a atins candela, iar de aici şi până la dezastru nu a mai fost decât un pas.

UPDATE, ora 11.00: La această oră, conform celor declarate de şeful ISU Botoşani, incendiul este lichidat.

"Dificultatea misiunii a constat în faptul că această construcţie este preponderent din lemn tratat cu o serie de materiale de combustibil, respectiv ulei de in. Lipsa sursei de apă pentru alimentare a fost o altă problemă, care a îngreunat acţiunea. Cel puţin până la această oră, se pare că incendiul a pornit de la o lumânare aprinsă într-o chilie de sus, de la mansardă. La acest moment incendiul este lichidat, urmează identificarea tuturor surselor care se pot reaprinde. Ne gândim să asigurăm mijloace de cazare pentru măicuţele de aici, pentru a-şi proteja bunurile. Bucuria este că incendiul nu s-a extins şi la biserică. La această oră sunt cel puţin 60 de pompieri care intervin", a declarat col. Radu Anton, şeful ISU Botoşani.

UPDATE, ora 10.45: Flăcările scad în intensitate, lemnul arde mocnit. La locul incendiului a ajuns o autospecială de la Dorohoi. De asemenea, de la DSPSA Botoşani a fost trimisă o minicisternă cu apă.

UPDATE, ora 10.00: La schit a ajuns şi prefectul Costică Macaleţi. Pompierii luptă de două ore cu flăcările!

UPDATE, ora 9.30: Flăcările coboară spre parter. Pompierii şi măicuţele încearcă să protejeze biserica din apropiere, care este construită din lemn, aruncând pe acoperiş pături ude.

UPDATE ora 9.20: În aceste momente intervin 5 autospeciale cu apă şi spumă şi o autospecială cu scară, iar col. Radu Anton, şeful ISU Botoşani, a cerut sprijin pentru încă o autospecială de la Dorohoi.

Intervenţia este îngreunată din cauza lipsei sursei de apă din zonă.






































 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
116

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
94

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
96

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...