RMGC a manipulat analizele de la Roşia Montană şi au falsificat hărţile

RMGC a manipulat analizele de la Roşia Montană şi au falsificat hărţile
Dragoș Tănase, directorul general al RMGC, a trecut sub tăcere existența a zeci de mii de tone de metale vitale pentru economia țării noastre, prezente în zăcămintele de la Roșia Montană • Ștefan Marincea, șeful Institutului Geologic al României, acuză conducerea companiei canadiene de fapte penale • El susține că șefii de la RMGC au falsificat harta Văii Corna, ca să ascundă fisuri ce permit infiltrarea cianurilor în pânza freatică • În exclusivitate pentru ZIUAnews, Marincea a explicat modul în care conducerea Gold Corporation a manipulat analizele de laborator privind concentrațiile de metale rare • Dacă aceste elemente chimice ar fi exploatate, și nu distruse prin cianurare, România s-ar clasa pe locurile fruntașe în clasamentele mondiale

Dragoș Tănase, Jonathan Henry, Cătălin Hossu, precum și celelalte persoane influente din conducerea companiei Roșia Montană Gold Corporation dezinformează populația din România și ascund aspecte vitale pentru economia internațională. Reprezentanții RMGC manipulează prin tăcere și intenționează să distrugă rezerve imense de minereuri rare, care ar clasa țara noastră pe cele mai înalte locuri în clasamentele mondiale. Ștefan Marincea, directorul general al Institutului Geologic Român (IGR), a dezvăluit, în exclusivitate pentru ZIUAnews, care sunt bogățiile naturale ale României pe care le ascund cei de la RMGC cu scopul de a le distruge prin cianurare, dar a și demontat mai multe probe pe care reprezentanții companiei canadiene le-au prezentat autorităților române. Ștefan Marincea i-a acuzat de fapte de natură penală pe reprezentanții RMGC, care au falsificat, potrivit expertului, harta Văii Corna și au manipulat rezultatele analizelor privind cantitățile de metale importante ce se regăsesc în Munții Apuseni. Mai mult, directorii de la Gold Corporation le-au prezentat membrilor Comisiei pentru Roșia Montană o planșă privind suprafața carierelor existente în comparație cu ce își propun să facă, existând discrepanțe totale între harta prezentată și legenda acesteia. ZIUAnews vă prezintă, în exclusivitate, această dovadă, pe marginea căreia, până la încheierea ediției, cei de la RMGC nu ne-au oferit un punct de vedere. Surse din cadrul comisiei parlamentare ne-au declarat că s-a încercat manipularea membrilor prin această hartă, în special a celor care nu au studii miniere sau geologice.

ZIUAnews prezintă, comparativ, declarațiile făcute de reprezentanții RMGC privind metalele existente în zăcămintele de la Roșia Montană și cele ce pot fi exploatate și valorificate, dar și dezvăluirile făcute în acest context de directorul IGR. Totodată, ZIUAnews vă arată ce anume au afirmat public cei de la Gold Corporation cu privire la iazul de decantare și care sunt descoperirile făcute de experții de la Institutul Geologic Român, care îi acuză pe cei de la compania canadiană de falsificare a hărții Văii Corna.

RMGC: Celelalte metale nu prezintă concentrații suficient de importante

Într-un material publicitar realizat în favoarea celor de la RMGC, se precizează că aurul și argintul sunt singurele metale care pot fi valorificate": "În urma studiilor specialiștilor a reieșit că la Roșia Montană există resurse de 330 tone de aur și 1.600 de tone de argint.
În ceea ce privește conținutul altor metale în minereu, rezultatele obținute nu prezintă concentrații suficient de importante pentru ca acestea să fie extrase și valorificate economic. Cu alte cuvinte, ele nu pot fi recuperate în cadrul procesului de prelucrare a minereului. Cea mai mare parte a conținuturilor este apropiată de conținutul mediu al acelui element în scoarța terestră - fondul natural -, de multe ori fiind chiar mai mici decât acesta (așa cum este cazul cu celebrele metale uraniu, germaniu, nichel sau stronțiu). În puținele cazuri în care valorile sunt mai mari decât media în scoarța terestră, ele nu pot fi considerate recuperabile, fiind mult sub limita exploatabilă într-un proces tehnologic, la scară industrială. Ca să poată fi exploatate, conținuturile acestor elemente trebuie să fie de mii sau chiar de zeci de mii de ori mai mari". În susținerea companiei canadiene, în cadrul aceluiași material publicistic se prezintă declarația lui Gheorghe Duțu, președintele Agenției Naționale pentru Resursele Minerale (ANRM): "În afară de aur și argint, celelalte metale identificate în zăcământul de la Roșia Montană sunt sub gradul de a fi exploatate".

IGR: 161 tone de telur și germaniu în concentrație de opt ori mai mare

Directorul general al IGR a precizat că "RMGC neagă prezența în minereu a unor cantități notabile de Pb, Zn, Cu (...) Conform calculelor noastre, bazate pe analizele comunicate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potențiale 161 tone de Te (telur, n.r.), 49 tone de Ge (germaniu, n.r.), 172 tone de Se (seleniu, n.r.), 116 tone de Ta (tantal, n.r.), 777 tone de Tl (taliu, n.r.), 1220 tone de Sb (stibiu, n.r.), 29.763 tone de Zn (zinc, n.r.) și până la 129 milioane de tone de feldspat potasic". Dând exemplu concentrația de germaniu regăsită în Munții Apuseni, Ștefan Marincea a declarat, pentru ZIUAnews, că aceasta este de cel puțin opt ori mai mare" decât o prezintă cei de la Gold Corporation. "Ca să reușesc să cristalizez o specie minerală, un compus chimic, care conține germaniu trebuie să am un conținut în germaniu în soluția de cristalizare, deci în mediul înconjurător cum ar veni, de cel puțin opt ori mai mare, decât fondul geochimic natural. În acest context, eu pot să vă spun că germaniu, în zona în care a cristalizat acest argirodit, este de opt ori mai mare decât îl reprezintă raportul Gold-ului", a spus Ștefan Marincea. Iar referitor la telur, elementul chimic folosit în tehnologiile de vârf pentru fabricarea bombelor atomice și a celulelor fotovoltaice, directorul IGR ne-a dezvăluit: "Există o cantitate de telur, o anomalie, de altfel, publicată în reviste importante din lume, deci este informație academică confirmată, o anomalie de telur a aurului de la Roșia Montană și atunci noi trebuie să ne gândim cum să exploatăm, să valorificăm complex aceste resurse pentru industriile europene". De menționat este că România deține al doilea mare zăcământ de telur la nivel mondial, lucru cunoscut încă de acum 250 de ani. Existența acestui metal rar a fost confirmată și de reprezentanții Biroului de Cercetări Geologice și Miniere din Franța, reprezentat zilele trecute la cea de-a 35-a Reuniune a directorilor de servicii geologice și care a desfășurat lucrări inclusiv în România, în parteneriate științifice.

Citeste mai departe, pe ziuanews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
65

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
255

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
57

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...