De ce a fost schimbat din funcţie şeful serviciului secret al MAI

De ce a fost schimbat din funcţie şeful serviciului secret al MAI
Într-o declaraţie de presă, senatorul independent Valer Marian oferă detalii despre chestorul de poliţie Gelu Oltean, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), eliberat luni din funcţie de premierul Victor Ponta.

Opinia publică a aflat luni pe înserate, din Monitorul Oficial, că premierul Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), chestorul de poliţie Gelu Oltean, având rang de secretar de stat, la cererea vicepremierului pentru securitate naţională, ministrul de Interne Gabriel Oprea. Nici premierul Ponta nici vicepremierul Oprea şi nici schimbatul Oltean nu au oferit vreo explicaţie până în prezent. Șeful Guvernului a afirmat laconic aseară la un post de televiziune că nu are nimic de reproşat chestorului Gelu Oltean şi că l-a eliberat la cererea vicepremierului Oprea, urmând să primească alte însărcinări în cadrul MAI.

Realitatea este însă cu totul alta. Chestorul Oltean a fost tras pe linie moartă cu circa o lună în urmă, când vicepremierul Gabriel Oprea l-a chemat de urgenţă la cabinetul său şi i-a comunicat că va preda conducerea operativă a DIPI locţiitorului său, Gheorghe Nicolae, transferat de la SRI, unde a avut gradul de colonel. Totodată, vicepremierul Oprea i-a spus că începând din ziua respectivă va sta permanent în timpul programului de lucru într-un birou situat lângă cabinetul său. În momentul în care a fost invitat telefonic la cabinetul ministrului Oprea, chestorul Gelu Oltean se afla la o întâlnire cu chestorul Terente Merce, consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu, cu care se află în relaţii de amiciţie şi de cooperare informativă de aproape un deceniu. Acest Terente a fost şeful SIPI Bihor şi locţiitor al şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), în ultimii ani de şefie ai chestorului Virgil Ardelean, cu care se află în relaţii foarte apropiate, ca şi Gelu Oltean de altfel. Oltean a plecat grăbit de la întâlnire, dar a întârziat circa 30 de minute faţă de ora fixată de vicepremierul Oprea.

Întâlnirea dintre chestorii Oltean şi Merce a avut loc în plin scandal Bercea Mondial, referitor la care există indicii că a fost orchestrat cu ajutorul serviciului secret al MAI şi a născut bănuieli că demisul Oltean a fost implicat în scurgerea unor informaţii către Palatul Cotroceni şi în distrugerea unor interceptări audio-video care se refereau la preşedintele Traian Băsescu. În ultimele zile au apărut speculaţii că bătrânul de la Cotroceni invocat de procurorul Eugen Iacobescu ar putea fi consilierul prezidenţial Terente Merce.

Originar din Cluj-Napoca (ca şi mentorul şi protectorul său) şi poreclit "Puiul Vulpii", Gelu Oltean îşi datorează întreaga carieră profesională din ultimele două decenii chestorului Virgil Ardelean, zis Vulpea, cunoscut drept cel mai viclean şi longeviv şef al serviciului secret al MAI (1999-2006). Ardelean l-a promovat şef al SIPI Cluj şi l-a sprijinit ulterior să devină ataşat de Interne în Italia, şef al Direcţiei Cancelarie din DGIPI (respectiv şef de cabinet al şefului DGIPI şi şef al ofiţerilor acoperiţi ai serviciului secret al MAI) şi, în fine, director general al DIPI. Gelu Oltean a fost promovat şeful DGIPI de fosta guvernare PDL-UNPR-UDMR şi nu numai că a fost menţinut în funcţie de guvernarea USL, dar a fost înălţat în grad şi în rang. Oltean a fost numit şef interimar al DGIPI în cursul lunii aprilie 2012 sub Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu de către ministrul de Interne Gabriel Berca, la recomandarea chestorului Virgil Ardelean, cu concursul cuplului proprezidenţial Elena Udrea-Dorin Cocoş şi cu girul preşedintelui Traian Băsescu. În data de 21 mai 2012, după preluarea guvernării de către USL, în calitate de senator PSD, i-am adresat o amplă interpelare ministrului de Interne Ioan Rus, prin care i-am solicitat, printre altele, şi demiterea şi tragerea la răspundere disciplinară şi penală a şefului DGIPI, comisarul-şef Gelu Oltean, arătând că foşti subalterni ai acestuia îl acuză de implicare în favoarea preşedintelui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009, de încălcare a legii siguranţei naţionale şi de afaceri dubioase cu cetăţeni români şi străini. Ministrul Rus nu mi-a răspuns însă la interpelare, iar în cursul lunii respective l-a definitivat pe Oltean în funcţia de şef al serviciului secret al MAI. Nu este un secret că Rus, clujean şi el, este un prieten vechi, apropiat şi devotat al chestorului Ardelean (pe care îl alintă "Căruntul"), cu conotaţie de înţelept.

Ardelean se laudă inclusiv că ministrul Ioan Rus ar fi creaţia sa şi ceva adevăr există la mijloc dacă avem în vedere relaţia sa cordială cu preşedintele Traian Băsescu din ultimii ani. În cursul campaniei pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012 în spaţiul online a apărut un amplu şi detaliat material la adresa şefului DGIPI, Gelu Oltean, intitulat "Armaghedon 0215. Informaţii despre reţeaua coruptului Gelu Oltean, şeful DGIPI", în care i se aduceau grave şi multiple acuzaţii de corupţie, de abuz în serviciu şi de încălcare a legii siguranţei naţionale. Cea mai gravă acuzaţie era că, în perioada în care a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Cancelarie din DGIPI ar fi livrat permanent date actualizate din arhiva electronică a serviciului secret al MAI firmei private de protecţie şi pază a chestorului (rez.) Virgil Ardelean, SC Arvifox Vision Security SRL, cu punct de lucru la sediul firmei lui Ion Țiriac din Bucureşti, lângă Ambasada Chinei. Conform materialului invocat, chestorul Ardelean ar fi primit anterior baza de date a DGIPI de la fostul său subaltern Gicu Păcurar, originar tot din Cluj-Napoca.

Citeste mai departe

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
7

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
28

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
74

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...