"Eşti COBAI, ştii ce înseamnă asta!". Dezvăluirile românilor incluşi în studii clinice

"Eşti COBAI, ştii ce înseamnă asta!". Dezvăluirile românilor incluşi în studii clinice
Mii de români acceptă anual să fie incluşi în studii clinice. Mulţi dintre ei, extrem de bolnavi, nu au alternativă pentru că lista de medicamente compensate nu a fost actualizată de şase ani, iar organismele lor nu răspund la tratamentele decontate de stat. Alţii sunt împinşi de sărăcie şi acceptă pentru că o parte dintre teste sunt recompensate cu sute de lei. Iar companiile farmaceutice se îndreaptă tot mai mult către ţara noastră. Datele arată că studiile clinice aduc anual 200 de milioane de euro.

În urmă cu zece ani, Adriana a fost diagnosticată cu o formă gravă de cancer. În 2009, tratamentul oferit gratuit de stat nu a mai dat rezultat, iar medicul i-a spus că poate trăi doar dacă urmează un nou tratament cu un medicament inovator. Acesta nu primise încă avizul Agenţiei Medicamentului, aşa că, alături de alţi 48 de români, a fost inclusă într-un studiu clinic.

"Primul impact asupra organismului nu a fost unul uşor de acceptat. Am avut dureri îngrozitoare, de oase, de muşchi, de cap. Mare parte din oameni spuneau: OK, eşti cobai, ştii ce înseamnă asta", a spus Adriana.

Dar acest medicament s-a dovedit a fi şansa Adrianei. "O şansă de una la un milion să ai parte de un tratament atât de bun într-un timp relativ scurt. Adică, ceva nu merge, găsim repede o soluţie şi includem un alt tratament. Cam aşa ar trebui să funcţioneze sistemul", a mai spus femeia.

Mii de români acceptă anual să fie incluşi în studii clinice. Printre ei, 62 de persoane care au participat la realizarea studiului clinic ce urma să demonstreze că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino era sigur. Însă analizele de laborator au arătat că nivelul unei toxine era de opt ori mai mare decât limita admisă, iar viaţa oamenilor putea fi pusă în pericol.

"Era de datoria sponsorului să anunţe Comisia Naţională de Etică referitor la calitatea necorespunzătoare la unul din parametrii. Se pare că Comisia Naţională de Etică nu a fost informată în legătură cu această problemă de calitate", a spus Anca Crupariu, purtător de cuvânt Agenţia Naţională a Medicamentului. 300 de studii clinice se fac anual în ţara noastră.

Sunt patru faze de testare a unui medicament. În faza întâi, testele se fac pe oameni sănătoşi, iar aceştia sunt recompensaţi financiar. Pentru celelalte faze sunt selectaţi oameni bolnavi şi nu primesc bani, ci doar decotarea transportului.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident: Pieton cu alcoolemie 1,52 lovit de o mașină, șoferul s-a ales cu dosar penal!

astăzi, 11:30
1

S-a întâmplat în cursul zilei de luni. Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani, s-a produs un accident rutier soldat cu...

Botoșănean reținut de polițiști după ce a pipăit o fată!

astăzi, 11:05
63

În cursul zilei de luni, 15 aprilie 2024, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 34 de ani.Botoșăneanul este bănuit de...

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

astăzi, 10:56
19

Dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut un ritm fără precedent în mandatul de președinte al Consiliului Județean deținut de Doina Federovici. O treime din totalul drumurilo...