Un nou impozit se va plati in contul unic. Iata care este acesta!

Un nou impozit se va plati in contul unic. Iata care este acesta!
Contribuabilii vor trebui sa plateasca in contul unic un nou impozit, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat astazi in vigoare. Acelasi impozit a fost inclus la inceputul lunii iulie si in formularul 100.

Conform Ordinului ANAF nr. 2.281/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 560 din 29 iulie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, in contul unic se va plati un nou impozit, relateaza Avocatnet.ro.

Este vorba despre impozitul pe veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.

Acest impozit se plateste in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire", se arata in ordinul ANAF.

Noile prevederi au fost introduse in legislatie in contextul in care in formularul 100 a fost inclus din 9 iulie acelasi impozit, prin Ordinul ANAF nr. 1.703/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 510 din 9 iulie 2014.

Potrivit art. 115 din Codul fiscal, veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie reprezinta venituri impozabile obtinute din Romania.

De asemenea, tot in legislatia fiscala se mentioneaza ca venitul realizat in bani si in natura de beneficiarul persoana fizica la transferul masei patrimoniale de la fiduciar se supune impunerii. Fac exceptie veniturile realizate de beneficiar din transferul masei patrimoniale in situatia in care acesta este constituitorul, caz in care veniturile respective sunt neimpozabile.

Obligatia evaluarii veniturilor realizate, la pretul stabilit prin expertiza tehnica, la locul si la data primirii acestora, revine fiduciarului. Pierderile fiscale inregistrate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar reprezinta pierderi definitive si nu se deduc la determinarea venitului impozabil pentru beneficiar ulterior transferului masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul persoana fizica, se mai precizeaza in Codul fiscal.

Fiducia a fost introdusa in practica juridica prin noul Cod Civil si reprezinta o operatiune prin care se pot transfera drepturi reale sau de creanta catre un fiduciar care le administreaza in folosul unui beneficiar, au explicat, avocatii de la Hammond, Bogaru si Asociatii. Acestia au adaugat ca fiducia poate constitui o modalitate de a te proteja impotriva creditorilor.

Specialistii ne-au declarat la acea data ca fiducia poate fi definita ca operatiunea juridica prin care un constituitor transfera drepturi reale sau de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale catre un fiduciar care le administreaza in folosul unui beneficiar, care poate fi chiar constitutorul sau insusi fiduciarul, conform art. 773 din Noul Cod Civil.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
67

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
78

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
70

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...