SEDINTA de doua ore cu problema gunoiului! Deseurile nu se ridica pana joi. "Suntem prostii prostilor", spun primarii - FOTO, VIDEO

SEDINTA de doua ore cu problema gunoiului! Deseurile nu se ridica pana joi. "Suntem prostii prostilor", spun primarii - FOTO, VIDEO
Reprezentantii firmelor de salubritate din judetul Botosani, impreuna cu primarii comunelor si cu reprezentantii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoproces, au avut o intalnire, luni dimineata, pentru a rezolva problema gunoiului menajer din judet.

Au mai fost prezenti Iulian Micu, director executiv al Direcţiei Servicii Publice din cadrul Consiliului Judetean, vicepresedintele CJ, Gheorghe Sorescu, dar si subprefectul Gelu Tiganuca.

Pentru ca operatorii de salubritate nu au unde depozita gunoiul preluat din cele 52 de comune ale judetului Botosani, situatia a ajuns sa fie una critica, pentru ca de o saptamana nu s-a mai colectat gunoi din localitati, situatia fiind extrem de grava. Groapa de la Darabani a fost inchisa, cea de la Saveni primeste gunoi in cantitati limitate, iar la groapa temporara de la marginea municipiului Botosani nu poate depozita alt operator fara o Hotarare de Consiliu Local, cu exceptia firmei Urban Serv.

Pretul cerut operatorilor din judet a crescut de la 44 lei/tona la 155 de lei/tona fara TVA, asa ca acestia au refuzat sa mai preia gunoiul din comune.



Primarii spun ca nu pot mari in timpul anului pretul la gunoi, mai ales ca unii cetateni au achitat la inceputul anului toata suma.

"Nu se pot face modificari acum. O Hotarare de Consiliu Local trebuie sa fie legala. Daca marim atat cat ar trebui pretul la gunoi, o familie de la tara ar trebui sa plateasca atat cat plateste pentru energia electrica. Va dati seama ca e un cost mult prea mare. Unii si-au achitat gunoiul pe tot anul, ce facem acum? Ii chemam ca trebuie sa mai dea bani?", a spus primarul comunei Hanesti, Costel Matei.



De asemenea, acestia s-au aratat nemultumiti ca cei de la Urban Serv au marit pretul la mijlocul anului, pentru ca atunci cand ei au negociat contractul cu firmele de salubritate pretul de depozitare era altul.

"Ce facem? Blocam judetul? Si cand il blocam, in mijlocul verii, atunci cand deseurile intra imediat in putrefactie si se transforma intr-un focar foarte periculos. Asta este realitatea. Lucram fara nici un pic de responsabilitate. Este un respect fata de cei cu care colaborezi, fata de cetateni. Suntem in cea mai caraghioasa situatie si cea mai revoltatoare. Pentru ce platim acea cotizatie, ca dumneavoatra sa ne spuneti ca nu va ocupati de problema asta?", a spus si primarul comunei Vorona, Aurel Stefan.



In discutie a intervenit si Gica Tabultoc, reprezentantul firmei Regan-Trans SRL, care a spus ca are informatii ca o parte din gunoiul depozitat la groapa temporara de la marginea municipiului nu va mai fi transportat la Stauceni.

"Deci numai noi, prostii care ducem gunoiul acolo, o sa-l transportam, iar cei de la Urban Serv o sa-l acopere. Este adevarat sau nu? Sa ne spuna cei de la Mediu", a reactionat Gica Tabultoc.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului au recunoscut ca o parte din gunoi va fi folosit pentru inchiderea platformei temporare.

"Deseurile stocate acolo vor trebui relocate la noul spatiu, dar exista si posibilitatea ca aceste deseuri sa ramana ca material de umplere pentru stratul de sustinere. Pentru ca dupa ce se inchide groapa de la Botosani, urmeaza o perioada de tasare si pentru uniformizarea lui, o parte din aceste deseuri pot fi folosite ca material de umplere. Problema este ca daca depozitul de la Stauceni, atunci cand va fi deschis, va putea primi acele deseuri, care sa fie clar ca vor deveni o mocirla si ma indoiesc ca va fi transportat pentru a fi sortat", a spus reprezentantul Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani.



Reactia cea mai dura a venit de la primarul comunei Vladeni, care a spus ca locuitorii din judet sunt "prostii prostilor din aceasta tara" si doar ei au de suferit mereu.

"Noi suntem prostii prostilor. Dumneavoatra ati ajuns in functiile pe care le detineti datorită prostilor. Ca nu stim sa citim site-urile, ca nu stim aia. Domnule, trebuia inainte cu trei luni sa spuneti ca mariti pretul de 10 ori, era cel mai cinstit fata de oameni si fata de noi. In ce postura injositoare am ajuns! Daca firma nu vine maine sa-mi ia gunoiul eu ii dau in judecata, iar gunoiul il duc pe camp, iar Agentia pentru Protectia Mediului sa nu-mi vina in localitate", a declarat primarul comunei Vladeni, Voicu Muraru.



In cele din urma, vicepresedintele CJ, Gheorghe Sorescu, le-a propus primarilor din judet sa se angajeze, ca atunci cand se va deschide groapa de la Stauceni, vor subventiona costul transportului de la groapa temporara.

"Joi se va promova o Hotarare de Consiliu Local, pentru ca gunoiul sa fie primit la acelasi tarif, iar autoritatile locale angajandu-se sa aloce subventii, pentru ca legea da voie, in momentul in care se va pune problema relocarii gunoiului de la groapa temporara la depozitul de la Staceni", a declarat Gheorghe Sorescu.

Situatia a ramas insa in continuare critica, pentru ca pana joi operatorii nu vor ridica gunoiul si sunt unele comune unde deseurile depasesc doi metri inaltime. Firmele care colecteaza deseurile sunt cu masinile pline si ameninta ca vor iesi in strada.

"Noi unde ducem gunoiul pana joi? Suntem cu masinile incarcate si din comune nu am mai colectat de saptamana trecuta. Ce facem? Iesim in strada cu gunoiul", s-au plans la final reprezentatii firmelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
39

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
61

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
2113

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...