Laszlo Tokes, la Tusnad: Acum trebuie sa actionam, a sosit momentul autonomiei

Laszlo Tokes, la Tusnad: Acum trebuie sa actionam, a sosit momentul autonomiei
Laszlo Tokes a declarat, sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad la care a fost prezent si premierul Ungariei, Viktor Orban, ca maghiarii nu trebuie sa mai astepte pentru ca "acum a sosit momentul autonomiei".

"Deocamdata nu avem niciun motiv pentru optimism in aceasta directie. (...) Sa fie clar, noi nu mai avem alti 25 de ani sa asteptam pasiv pentru inceputuri, pentru mici intalniri dintre maghiari. Timpul nostru este acum, acum trebuie sa actionam, acum a sosit momentul autonomiei. Nu avem timp sa facem promisiuni si nu avem timp sa visam", a afirmat Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale, informeaza agentia Agerpres, preluata de stiripesurse.ro.

Conform sursei citate, Laszlo Tokes, care in prezent este europarlamentar al FIDESZ, partidul aflat la guvernare in Ungaria, a spus "cu credinta deplina", ca "va fi autonomie" si a explicat ca maghiarii din Transilvania se vor bucura de o autonomie pe mai multe niveluri, iar cei din Secuime si Partium de autonomie teritoriala, dar pentru asta e nevoie de determinare, vointa politica si curaj.

Mai mult, Tokes a citat de cateva ori dintr-un discurs tinut de premierul Ungariei in data de 15 martie, potrivit caruia "in urma a 75 de ani de ocupatie straina, doar independenta nationala totala poate aduce inaltare pentru maghiarime".

"Trebuie sa fim foarte hotarati in ceea ce priveste reprezentarea intereselor comunitatii maghiare. (...) Si la Bruxelles trebuie sa existe aceasta unitate - Kelemen Hunor, Izsak Balazs, Winkler, Biro Zsolt nu pot sa spuna lucruri diferite despre autonomie, pentru ca nu vom fi luati in serios. Trebuie sa spunem acelasi lucru despre necesitatea autonomiei, atat la Bratislava, la Bucuresti si peste tot. (...) Autonomia este o problema cheie in ceea ce priveste siguranta nationala a Europei, a Uniunii Europene, doar asa se pot reglementa relatiile cu tarile vecine", a mai afirmat Tokes.

De asemenea, Laszlo Tokes a criticat pozitia UDMR, careia i-a cerut sa ia atitudine pentru reprezentarea "intereselor nationale".

"Constatam cu regret ca UDMR se intelege mai bine cu domnul Victor Ponta decat cu cealalta parte, care reprezinta maghiarii din Transilvania si asa am ajuns in situatia in care un reprezentant al maghiarilor din Transilvania a trebuit sa ajunga pe lista unui partid din Ungaria. Din punctul meu de vedere, in ceea ce priveste partea morala, nimeni nu mai are nicio scuza sa nu participe la dialog, nici macar UDMR nu-si poate permite. Eu indemn sa ia initiativa si sa fie gata sa participe la acest dialog, in vederea reprezentarii intereselor nationale", a mai spus Tokes, citat de Mediafax.

In opinia europarlamentarului FIDESZ, autonomia este "o problema cheie" in ceea ce priveste siguranta nationala, "a Europei, a Uniunii Europene", acuzandu-i pe romani "ca nu au cultura dialogului si ca nationalismul se manifesta si dupa 25 ani".

La dezbaterea cu care s-a incheiat, sambata, cea de-a XXV-a editie a Universitatii "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, a mai fost prezent si Nemeth Zsolt, presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlamentul Ungariei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
46

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
216

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2276

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...