Mii de vizitatori au trecut pragul Casei Ventura-VIDEO

Mii de vizitatori au trecut pragul Casei Ventura-VIDEO
Obiectivul de patrimoniu cultural- arhitectonic “Casa Ventura" a redevenit un punct de reper în cultura și tradiția județului Botoșani, prin modernizarea clădirii și reintroducerea în circuitul turistic.

Dovadă stau statisticile privind numărul de vizitatori care sunt interesați să descopere istoria în cadrul Muzeului Etnografic Botoșani.

Casa Ventura a fost reabilitată de Consiliul Judeţean Botoşani, în perioada 25 iunie 2010 – 24 noiembrie 2012, în cadrul proiectului Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura din municipiul Botoşani în vederea amenajării Muzeului Etnografic al Judeţului Botoşani. Secția de Etnografie este pusă la dispoziția publicului larg din decembrie 2012, iar de atunci și până în prezent, nu mai puțin de 5.400 de vizitatori i-au călcat pragul, ajungându-se la această cifră deoarece promovarea Muzeului Etnografic s-a făcut prin toate mijloacele, inclusiv tipărirea de pliante proprii, includerea în broșurile turistice ale județului sau promovare în mijloacele de comunicare on-line. Până atunci, Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani a funcţionat în cadrul celei mai vechi clădiri de patrimoniu arhitectonic românesc din municipiul Botoşani - Casa Manolache Iorga datând din secolul XVIII.

Datorită revendicării acesteia, începând cu luna august 2007, Secţia a fost nevoită să mute toate piesele (3.428 exponate) în mai multe spaţii-depozite, activitatea expoziţională reducându-se la expoziţii temporare, în diferite locaţii improvizate; Aceste activităţi nu sunt o soluţie pentru un patrimoniu muzeal, care scos continuu şi itinerat, riscă să fie în final distrus, având în vedere vechimea şi fragilitatea pieselor.

Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului".

Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoțani, și-a declarat sprijinul necondiționat pentru acest proiect, un proiect care readuce în actualitate rolul important pe care cultura îl are în determinarea istorică a comunității botoșănene.

Este un proiect important pentru județ deoarece am asigurat conservarea acestei clădiri, fiind o clădire cu destinație specială, și anume monument istoric, a declarat Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul în valoare de 10.415.177,53 lei a avut în vedere lucrări de sistematizare, restaurare, modernizare, dotare şi punere în valoare sub aspect funcţional şi arhitectural a monumentului istoric reprezentativ pentru patrimoniul local Casa Ventura.

Proiectul a avut ca impact introducerea obiectivului Casa Ventura în circuitul muzeal şi turistic local şi regional, creşterea numărului de turişti şi crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea relaţiilor cu alte instituţii implicate în domeniul de referinţă al proiectului, cu agenţi economici interesaţi de valorificarea potenţialului turistic pe piaţa turistică naţională şi internaţională.

Prin implementarea acestui proiect, obiectivul arhitectural, istoric şi cultural ,,Casa Ventura a devenit o complementaritate pentru obiectivele consacrate din Regiune, asigurând o continuitate a fluxului de turişti pe întreaga perioadă a anului calendaristic şi implicit dezvoltarea economică a zonei.

În cadrul obiectivului de patrimoniu turistic muzeal, local şi regional, “Casa Ventura", îşi desfăşoară activitatea două instituţii de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani: Şcoala Populară de Arte şi Meserii şi Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani.

Biroul de Presă al Președintelui Consiliului Județean Florin Țurcanu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
13

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
149

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
127

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...