SRI vrea ACCES TOTAL in calculatoarele romanilor!

SRI vrea ACCES TOTAL in calculatoarele romanilor!
Sub pretextul prevenirii infractionalitatii cibernetice, Serviciul Roman de Informatii da dovada de exces de zel. Mai precis, SRI, prin intermediul unui proiect de lege, cere dreptul de a perchezitiona, fara mandat, calculatoarele romanilor.

Mai mult, are de gand sa impuna "inmatricularea" tuturor dispozitivelor care acceseaza internetul. SRI propune aceasta lege, in conditiile in care tari cu mult mai dezvoltate ca Romania, Curtea Suprema a decis ca verificarea, fara mandat, a telefoanelor, este neconstitutionala.

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetica, perchezitia informatica se poate efectua chiar daca persoana vizata nu a comis nicio fapta penala sau infractiune si fara sa mai fie nevoie de autorizatia unui judecator, cel vizat de ancheta fiind tratat, astfel, ca un infractor din start. Astfel, viata persoanala a oricarui roman poate fi invadata si cercetata sub pretextul protejarii populatiei in fata criminalitatii cibernetice.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki considera ca "o consecinta grava a adoptarii proiectului de lege este ca persoanele care nu comit infractiuni vor avea mai putine drepturi si garantii decat cele care comit infractiuni. Cu alte cuvinte, legea este rezultatul inlocuirii logicii cu vigilenta serviciilor de informatii".  Generalul SRI spune ca este normal ca serviciile sa poata avea acces oricand la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit in criminalitatea cibernetica fara ca utilizatorul lui sa stie (din cauza unui virus).

Generalul SRI, Dumitru Dumbrava, a declarat, la Comisia de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii, din cadrul Camerei Deputatilor, acolo unde se dezbate proiectul de Lege privind securitatea cibernetica, ca realitatea virtuala in care traim nu mai are rabdare cu dezbaterile indelungate ale legilor in Parlament, atata vreme cat "In fiecare secunda sunt 8 noi utilizatori ai Internetului si 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. In 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malitioase. Un troian poate sa infecteze in zilele noastre 1.2 miliarde de PC-uri. Noi putem sa avem rabdare, dar realitatea obiectiva si virtuala nu are rabdare cu noi. Cate victime au fost in cele doua saptamani de secunde de cand discutam noi aceasta lege?". Dumbrava considera ca apelul la decizia unui judecator nu este esentital, cata vreme "daca mergi cu computerul la depanat nu treci mai intai pe la judecator ca sa-i ceri avizul ca depanatorul sa se uite in computerul tau".

"Cand omul merge la depanator o face pe riscul sau. E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu computerul personal, e altceva cand iti intra cineva cu forta in el. Ce propuneti dumneavoastra este un fel de viol. De ce nu mergeti acum pe strada ca sa intrebati o domnisoara daca e de acord sa-i faceti un control?", a declarat deputatul PP-DD Vasile Oajdea, presedintele Comisiei de IT, potrivit realitatea.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
21

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
33

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
79

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...