Deputatii nu au decis inca daca femeile se vor pensiona la 65 de ani, la fel ca barbatii

Deputatii nu au decis inca daca femeile se vor pensiona la 65 de ani, la fel ca barbatii
Varsta standard de pensionare ar putea creste pana la 65 de ani pentru femei, fata de 63 de ani cat este in prezent, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat recent de senatori. Conform documentului, majorarea varstei de pensionare la femei se va realiza gradual pana in anul 2035 si se va aplica femeilor nascute dupa anul 1969. In ceea ce priveste varsta la barbati, aceasta va ramane la fel ca si acum, de 65 de ani. Desi propunerea s-a aflat pe agenda deputatilor de marti, ea nu a fost votata de acestia, ci amanata.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar putea fi modificata astfel incat varsta de pensionare la femei sa fie de 65 de ani, se arata intr-un proiect de lege lansat in consultare publica de Ministerul Muncii in noiembrie 2013 si aprobat de senatori inca din luna aprilie 2014.

Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Concret, documentul prevede urmatoarele: "Art. 53 - (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru  barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare".

Propunerea legislativa modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pana in anul 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde varstele de pensionare si stagiile de cotizare a fost modificat corespunzator de Ministerul Muncii si poate fi consultat in fisierul atasat.

Potrivit tabelului mentionat, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Aceasta masura nu va avea un impact prea bun, dupa cum a explicat, pentru AvocatNet.ro, Antoanela Geaman.

Concret, potrivit specialistului contactat de noi, efectele negative se vor resimti in primul rand printre femeile cu o calificare medie, care lucreaza in fabrici sau care au locuri de munca solicitante, unde trebuie sa presteze si munca fizica. Pe de alta parte, cresterea varstei de pensionare ar putea avea un efect pozitiv pentru femeile cu studii superioare, care lucreaza ca manageri, medici, avocati sau functionari publici, intrucat ele oricum vor sa ramana pe piata muncii.

In ceea ce priveste impactul pentru angajatori, Antoanela Geaman este de parere ca acestia nu vor fi afectati in vreun fel, intrucat ei deja incadreaza in munca barbati, a caror varsta de pensionare este de 65 de ani.

Citeste mai departe, pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
146

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
88

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
179

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...