Un dorohoian, în echipa de studenţi care a inventat sistemul video ce permite pacienţilor paralizaţi să comunice!

Un dorohoian, în echipa de studenţi care a inventat sistemul video ce permite pacienţilor paralizaţi să comunice!

 EMIL CONDREA  Facebook

Un grup de studenţi din Iaşi, printre care şi dorohoianul Emil Condrea, a creat un sistem prin care pacienţii paralizaţi pot să comunice cu cei din jur, controlând cursorul unui mouse cu ajutorul ochilor. În cadrul sistemului "Zupereye" sunt folosiţi ochelari video, o cameră web şi un algoritm care transpune mişcările ochilor în mişcări ale cursorului pe un monitor.

Sistemul creat de câţiva studenţi de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi foloseşte o pereche de ochelari video, care proiectează pe fiecare lentilă, de la o distanţă de trei metri, ecranul laptopului la care sunt conectaţi, şi o cameră web direcţionată către unul dintre ochi, care urmăreşte mişcările acestuia şi le transpune, cu ajutorul unui algoritm, în mişcările cursorului pe ecran.

Medicii şi pacienţii care au testat sistemul spun că acesta este unul "extrem de interesant" şi că ar putea uşura cu mult comunicarea cu persoanele intubate sau cărora o boală degenerativă sau o paralizie nu le permite să poată vorbi. Conform acestora, un astfel de sistem este unic la acest moment în lume.

Cum poate fi folosit "Zupereye"

Proiectul a luat naştere în jurul anului 2010, când profesorul Vlad Cehan de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi a gândit un sistem pentru socrul său paralizat, prin care acesta să apese pe un buton atunci când prin faţa ochilor îi sunt prezentate imagini corespunzătoare cu nevoile sale. Proiectul s-a "rostogolit" până a trecut la ideea folosirii ochelarilor video, care i-a aparţinut profesorului Robert Lupu, în 2012.

Prima fază a proiectului presupunea amplasarea unui dispozitiv care scanează privirea la baza monitorului, însă dacă pacientul mişca puţin capul acesta trebuia recalibrat. Astfel, echipa a decis să se stabilească asupra unui sistem cu ochelari video, care arătau privitorului imaginea monitorului oriunde s-ar fi uitat şi oricum ar fi întors capul, fără să existe riscul decalibrării.

"S-au făcut teste la Spitalul «Bagdasar Arseni» din Bucureşti, când erau în primă fază de testare şi am văzut că pentru oamenii de acolo a fost ca o gură de aer, mai ales când nu se puteau mişca, când nu puteau vorbi şi nu aveau cum să interacţioneze. Chiar a fost o persoană care mi-a cerut un număr de telefon ca atunci când iese sistemul să cumpere şi el", a declarat corespondentului MEDIAFAX profesorul Robert Lupu.

Acesta a continuat apoi proiectul alături de studenţii Ionuţ Cenac, Adrian Bulat şi Emil Condrea, toţi în anul al treilea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Proiectul acestora poartă acum numele de "Zupereye", fiind marcă înregistrată la OSIM.

"N-am inventat noi, acum, roata, însă în acest sens mai există doar cercetări. Este un proiect destinat facilitării comunicării pentru persoanele care sunt imbolizate şi au probleme locomotorii. Nu se pot mişca deloc sau sunt în stare aproape vegetativă", explică Adrian Bulat, unul dintre studenţi.

Practic, studenţii au adăugat proiectului original o serie de aplicaţii care facilitează utilizarea unui laptop cu ajutorul mişcării ochilor. Au îmbunătăţit aplicaţia pentru tastatură din sistemul de operare Windows 8, mărind-o pentru a putea fi apăsată mult mai uşor, inserând şi mai multe sugestii pentru cuvinte, astfel că utilizatorii nu vor fi nevoiţi să scrie toate literele, primind sugestii de autocompletare. Pentru "a da click", un utilizator trebuie să stea cu privirea într-un punct mai mult de o secundă.

"Ochiul se află într-o continuă mişcare, de aceea tremură şi cursorul puţin, iar pentru a genera evenimentul «click» priveşti intens câteva secunde ecranul, spre exemplu tastatura, în dreptul literei pe care vrei să o apeşi şi el se generează, astfel, direct. Am mai modificat şi un browser pentru a fi mai uşor de folosit. Dacă ţii privirea în partea de jos a ecranului se va face «scroll down» şi dacă o ţii în partea de sus, «scroll up»", explică Emil Condrea.

Citeste AICI materialul integral!

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
115

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
73

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...