Alexandru Visinescu, acuzat de infractiuni contra umanitatii

Alexandru Visinescu, acuzat de infractiuni contra umanitatii
Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de genocid, din vechiul Cod penal, in infractiuni contra umanitatii, conform noului Cod penal, in cazul lui Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, potrivit romaniatv.net.

Alexandru Visinescu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, unde procurorii i-au adus la cunostinta de schimbarea infractiunii pentru care este cercetat penal.

La iesire din sediul Parchetului, Visinescu nu a dorit sa declare nimic jurnalistilor, insa avocatul acestuia a precizat ca fostul comandant de penitenciar si-a mentinut declaratia data in fata procurorilor, in sensul ca nu a savarsit niciun abuz cu privire la regimul de viata al detinutilor.

De asemenea, procurorii au audiat miercuri, in calitate de martor, un fost angajat al Administratiei Penitenciarelor.

"Din probatoriul administrat pana la acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca in perioada 1956 -1963, in care au fost inchise varfurile detinutilor politici din Romania comunista, penitenciarul a fost condus de capitanul, apoi maiorul Visinescu Alexandru, care a aplicat un regim de detentie dur, cunoscut pentru izolarea completa in care erau tinuti cei incarcerati si pentru neasigurarea conditiilor medicale necesare detinutilor bolnavi. Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a inculpatului adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 August 1944; foste cadre MAI dupa 23 August 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate", sustin procurorii.

"Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum au fost descrise de fostii detinuti si reies din documente, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, rezultate in cateva cazuri cu decesul detinutilor, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, Visinescu Alexandru, in perioada 1956 - 1963. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor politici survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic", mai declara Parchetul General.

In opinia procurorilor, actele savarsite de Alexandru Visinescu in perioada in care a detinut functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infractiuni contra umanitatii - persecutarea unui grup sau a unei colectivitati determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, national, etnic, cultural, religios, sexual ori in functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile in dreptul international.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Impotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept "un individ extrem de crud".

In urma investigatiilor desfasurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indica faptul ca in perioada in care lt. col. (r) Alexandru Visinescu a indeplinit functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare.

Alexandru Visinescu are 88 de ani si traieste in Bucuresti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
60

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
65

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
2194

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...