Basescu: Romania e un mare furnizor de inteligenta. 90 la suta dintre tineri aleg calculatorul, nu sapa

Basescu: Romania e un mare furnizor de inteligenta. 90 la suta dintre tineri aleg calculatorul, nu sapa
"Slava Domnului ca avem 10% care se indreapta si catre datul cu sapa".

Romania este un mare furnizor de inteligenta, care este o resursa mai valoroasa decat aurul de la Rosia Montana sau gazele de sist, a declarat presedintele Traian Basescu, adaugand ca tara noastra poate deveni un campion al modernizarii in regiune.

Presedintele a fost invitat, sambata, la gala de premiere a "Entrepreneurship 2014", un maraton de programare IT la care au participat 50 de studenti si care a avut loc timp de doua zile la Brasov.

In cuvantul tinut in fata participantilor, presedintele a subliniat ca modernizarea informatizarii este una dintre solutiile recuperarii decalajelor intre Romania si celelalte state membre UE.

"Astazi dascalii vor pune laurii pe capul castigatorilor. Evenimentul arata doua lucruri: inteligenta si generozitate (...) Programele pe care le-ati realizat vor fi daruite UE pentru a fi distribuite, implementate, in orice alt stat al UE", a mai afirmat presedintele.

Ca si in alte randuri, Traian Basescu a subliniat ca in Romania exista cadrul necesar ca o industrie IT sa se dezvolte in cele mai bune conditii, reamintind ca viteza Internetului in tara noastra este in topul celor mai mari din lume.

"Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil si, cel mai important lucru, inteligenta si placerea tinerilor romani de a se afla in fata unui calculator. In 90% din cazuri, daca le pui in fata o sapa si un calculator, vor prefera sa se aseze in fata calculatorului. Nativ ne indreptam catre o munca intelectuala si mai putin catre dat cu sapa", a mai spus presedintele razand, adaugand apoi: "Slava Domnului ca avem 10% care se indreapta si catre datul cu sapa".

Pe de alta parte, seful statului a mai apreciat ca "Romania e o tara, datorita resursei umane pe care o are, in care nicio mare firma IT nu si-a permis sa nu existe, sa nu aiba un centru daca nu national, macar regional".

"Marile firme IT vin ele unde exista resursa umana si talentul. Romania e un mare furnizor de inteligenta", a tinut sa sublinieze seful statului, facand o trecere in revista a marilor companii IT prezente in Romania, in frunte cu Oracle.

In context, Traian Basescu a precizat ca Oracle, cu al carui vicepresedinte de origine romana a discutat de mai multe ori, a pornit in Romania de la 10 angajati in Bucuresti, iar acum are 2.200 de tineri romani selectati, motiv pentru care "Romania a devenit cel mai mare exportator de softuri industriale dupa Oracle USA".

O resursa mult mai valoroasa decat aurul de la Rosia Montana si decat gazele de sist

Presedintele a profitat de ocazie pentru a sublinia ca valorificarea acestei inteligente si a avantajelor pe care ea le poate aduce Romaniei "necesita si ceva bani", facand un apel la guvernanti sa foloseasca sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

"Sunt 106 milioane de euro care trebuie cheltuiti in 2 ani, 2014-2015, in programe de creare de locuri de munca pentru tineri. Ar fi o eroare si o pierdere imensa daca nu ar utiliza cei 106 milioane de euro de la CE pentru a-i pune la dispozitia tinerilor", a declarat presedintele, facand referire si la suma de 450 de milioane de euro pe care CE ii pune la dispozitie Romaniei pentru persoanele defavorizate, din care jumatate ar putea fi alocata tinerilor.

"Inteligenta este o resursa mult mai valoroasa decat aurul de la Rosia Montana si decat gazele de sist. Avem si o proba: Japonia, o tara cu zero resurse. Unde a putut sa ajunga folosind inteligenta acelui popor! Avem si noi sansa sa avem aceasta avere usiasa - inteligenta", a declarat presedintele, spunand ca vede Romania "capabila sa isi valorifice resursa de inteligenta si sa ajunga unul din campionii modernizarii".

Traian Basescu a facut din nou un apel ferm catre guvernanti sa valorifice in acest scop banii primiti de la Uniunea Europeana.

La final, presedintele i-a felicitat pe toti participantii la aceasta "intrecere a mintii" care a avut loc la Brasov, subliniind care este rezultatul competitiei: "De la cateva zeci de tineri, solutii pentru o jumatate de miliard de cetateni ai UE".

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzații pe axa politică după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1. ”Nu se poate așa ceva!”

astăzi, 07:45
5

Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru...

Fugarul Ionel Arsene spune că s-ar putea sinucide în închisoarea din Botoșani din cauza condițiilor proaste!

astăzi, 07:10
73

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene, condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de infl...

Calendar ortodox: Le cinstim astăzi pe Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia

astăzi, 07:00
17

Părinţii lor erau păgâni, închinători la idoli, dar ele îşi închinaseră viaţa lui Hristos, ca şi învăţătorul lor, Sfântul preot Zoil. Fiind prinse cele t...