Trecem la ora de vară

Trecem la ora de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară, iar ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Ţara noastră a aderat la această convenţie pentru a folosi optim lumina naturală, reducându-se astfel iluminatul artificial.

Trecerea la ora de vară se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal, numit şi GMT, va fi de trei ore. Astfel, duminică, 30 martie, va fi cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore. Ora de vară a fost adoptată cu scopul de a economisi energia artificială, oamenii utilizând cu maximă eficienţă, pe timp de vară, lumina soarelui.

Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" Bucureşti, ideea adoptării orei de vară a avut-o omul de ştiinţă american Benjamin Franklin, când, în anul 1784, a scris un eseu numit "An Economical Project". Una dintre metodele propuse de Franklin pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat era introducerea unui timp suplimentar pe perioada verii. Ulterior, conceptul a fost preluat de constructorul britanic William Willett, care a propus într-un pamflet publicat în 1907 "să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie". Deşi s-a încercat introducerea acestei reguli un an mai târziu în Marea Britanie, iniţiativa a fost întâmpinată negativ, iar primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916, între 30 aprilie şi 1 octombrie, urmaţi în acelaşi an de britanici, între 21 mai - 16 octombrie.

În acest moment, 70 de ţări au adoptat ora de vară. Printre ţările care nu folosesc ora de vară se numără China şi Japonia şi ţările de la Ecuator şi de la Tropicul Capricornului. "În ţara noastră, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 şi 2 octombrie). Apoi, între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996, cu mici excepţii, ora de vară era în vigoare de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima diminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie", potrivit site-ului oficial al Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" Bucureşti.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
321

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
184

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
130

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...