Urmările șpăgii de 1 milion de euro: Universitatatea Harvard vinde în regim de urgență pădurile din România! Vezi suprafaţa detinută în Botoşani!

Urmările șpăgii de 1 milion de euro: Universitatatea Harvard vinde în regim de urgență pădurile din România! Vezi suprafaţa detinută în Botoşani!

Cel mai mare proprietar privat de păduri din România, firma Scolopax , își vinde, în regim de urgență, toate suprafețele pe care le-a cumpărat în ultimii nouă ani. De curând, reprezentanul local al companiei a fost reținut de către procurorii anticorupție. Scolopax este un SRL românesc controlat în proporție de 99,99 la sută de către universitatea americană Harvard, prin divizia sa de investiții. În total, la vânzare sunt scoase peste 32 de mii de hectare, împrăștiate în 21 de județe, printre care si Botosani, potrivit riseproject.ro.

Botoșăneanul Dragoș Lipan Secu, reprezentantul Scolopax România, a fost arestat acum două săptămâni, împreună cu soția sa, cei doi fiind cercetați de către procurorii DNA Bihor pentru luare de mită și spălare de bani. (Citeste Sot si sotie din Botosani, arestati pentru o spaga de 1 milion de euro).

Procurorii spun că reprezentantul Scolopax a crescut artificial prețul plătit de companie pentru o pădure, o parte din surplus intrând în buzunarul său.

Doar în acest caz, procurorii bihoreni spun că reprezentantul Scolopax ar fi primit mită aproape 1 milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria și un automobil. Anchetatorii l-au luat în vizor pe reprezentantul Scolopax, după denunțul vânzătorului, Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.

Eler a obținut, la rîndul său, o parte dintre suprafețele vîndute, printr-un contract încheiat cu un primar din Botoșani, Eugen Nichita, cercetat și el în acest dosar, mai scrie sursa citata.

Terenurile au fost inițial retrocedate, iar apoi cumpărate de primar de la cei care le revendicaseră, mai scrie riseproject.ro. Modelul tranzacțiilor succesive, prin care pădurea din Botoșani a ajuns la Scolopax, la un preț mult mai mare decât cel inițial, a fost replicat în alte locuri din țară.

Singurul primar din Botoșani cu numele de mai sus este cel din Drăgușeni, Eugen Nechita.

Contactat de Stiri.Botosani, Eugen Nechita a declarat: "Nu am nicio treabă. Eu nu știu nimic. Nu m-a înștiințat nimeni nimic".

Pe raza județului Botoșani, Scolopax deține 89 de loturi de pădure, printre cele mai multe din țară.

 Societatea Scolopax SRL Bran-Sohodol aparţine, în proporţie de 99,9% de fondul de investiţii Phemus Corporation, deţinut de Universitatea americană Harvard, şi este în topul celor mai mari proprietari de terenuri din România, cu 35.000 de hectare de pădure şi 2000 de hectare de terenuri agricole.

Citeste mai mult pe riseproject.ro  

Foto: riseproject.ro

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
408

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
130

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
358

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...