Cat se va imprumuta Romania in 2014 - factura pe cap de locuitor

Cat se va imprumuta Romania in 2014 - factura pe cap de locuitor
Romania se va imprumuta, anul acesta, cu 500 de lei pe cap de locuitor mai putin decat in anul precedent, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, in 2014, imprumuturile Romaniei vor fi cu 10 miliarde de lei, respectiv 2,5 miliarde de euro, mai mici decat in anul precedent.

"Ne imprumutam mai putin, lasam copiilor nostri mai putin de platit. De ce? Pentru ca am facut deficite mai mici, pentru ca ne imprumutam la dobanzi mai mici si pentru ca ne imprumutam pe termene mai lungi. Practic, anul acesta ne imprumutam cu 500 de lei pe cap de roman mai putin decat anul trecut. La fel, in 2013, ne-am imprumutat mai putin decat in 2012", a explicat el, la Romania TV.

Seful de la Buget a precizat ca statul roman trebuie sa apeleze la imprumuturi in conditiile in care are un stoc de datorie si un deficit care creste acel stoc de datorie.

"Trebuie sa te imprumuti, pentru ca ai un stoc de datorie si un deficit care iti creste acel stoc de datorie. Numai ca acest deficit scade de la an la an in urma politicii bugetare, deci avem mai putina nevoie de finantare, iar datoria aceea care s-a constituit cu ani in urma la costuri mai mari acum este refinantata la costuri mai mici.

Ne imprumutam mult mai ieftin. Incepand cu anul viitor, scade (deficitul suplimentar - n.red.) chiar si ca pondere in PIB", a subliniat ministrul pentru Buget.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
39

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
153

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
16

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...