Băsescu: "Toţi puradeii la şcoală!"

Băsescu: "Toţi puradeii la şcoală!"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că problema romilor în spaţiul european nu va fi rezolvată nici în generaţiile următoare dacă nu se aplică soluţia "toţi puradeii la şcoală", indiferent dacă aceştia se află în Germania, Spania sau Italia.
 
Băsescu a subliniat că problema emigraţiei romilor din România nu are nicio legătură cu aderarea la spaţiul Schengen.
 
"Pentru că şi ei, ca şi noi, ştim foarte bine că problema romilor nu este o problemă de Schengen, ei nu aterizează din ţări arabe, nu vin din India, ci din spaţiul european, iar acum ajungem din nou la ceea ce eu ceream în Consiliu în 2009 şi 2010, o politică europeană pentru integrarea romilor, iar asta trebuie să plece de la un zero absolut, care înseamnă nicio primărie pe teritoriul UE nu-ţi dă niciun fel de ajutor dacă nu îţi trimiţi copiii la şcoală", a afirmat Băsescu, marţi seară, la Digi 24.
 
De asemenea, preşedintele a arătat că poate fi găsită o formulă de trimitere de cadre didactice din România în Germania pentru educaţia tinerilor romi, la fel cum au fost trimişi şi în Spania şi Italia.
 
"Găsim formule. Cum avem dascăli români în Spania, în Italia, putem trimite şi la Dusseldorf. `Câţi staţi fraţilor aici? Şase luni. Toţi puradeii la şcoală`. Pentru că nu vom rezolva problema romilor nici în generaţiile următoare, dacă nu începem cu acest element de bază, copiii romi la şcoală", a afirmat Băsescu.
 
Totodată, preşedintele a subliniat că nu acceptă abordarea interzicerii dreptului la liberă circulaţie pentru această categorie etnică, această restricţionare putând fi aplicată numai individual, pentru cetăţenii români cu precedente penale.
 
"Dacă cineva vrea să sugereze că România ar trebui să interzică libera circulaţie a unei categorii de cetăţeni ai ei, trebuie să uite această abordare", a afirmat preşedintele, arătând că ministrul italian de Interne Roberto Maroni din guvernul lui Silvio Berlusconi a propus în urmă cu câţiva ani şi acest tip de soluţie.
 
"Şi răspunsul nostru a fost foarte simplu: `da, introducem restricţii cu o singură condiţie, probaţi-ne că sunt infractori`. Dacă la voi nu pedepsiţi cerşetoria, vrei să-l pedepsesc eu pentru cerşetorie? Prindeţi-l că a furat, daţi-ni-l, şi-i dăm interdicţie de a părăsi ţara. Dar doar aşa, pentru că îl urci în avion şi spui `du-te înapoi în România`, nu se poate. Aici crearea unor precedente este extrem de periculoasă şi de aceea România refuză categoric orice precedent de acest tip. Cu infractorii, da, suntem de acord, ni-i ţinem acasă un timp, cât stabilim, dar nu cu cetăţeni români de etnie romă sau care sunt români pur şi simplu", a mai spus Băsescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
7

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
18

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
176

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...