Uraganul Sandy - imaginile dezastrului

Uraganul Sandy - imaginile dezastrului
Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimul secol din SUA, face ravagii pe coasta de est a Americii. Milioane de locuinte au ramas fara electricitate, scolile sunt inchise, zborurile anulate, cel mai mare oras din America - New York - este complet paralizat, iar bilantul mortilor creste de la o ora la alta.

Preşedintele american Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după trecerea uraganului Sandy, care a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan, relatează AFP. Această decizie "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate în comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens", precizează Casa Albă într-un comunicat.

Uraganul Sandy a început să facă ravagii peste Ocean, acolo unde unii au fost înghiţiţi de ape, în timp ce alţii s-au baricadat în casă, instaurând o adevărată stare de asediu. Deşi pieţele de capital din SUA sunt închise din cauza celui mai puternic uragan din ultimii 100 de ani, investitorii mizează pe dolar considerându-l un plasament sigur.

Barilul de petrol se tranzacţionează la New York la minimul a aproape patru luni şi se îndreaptă către cea mai mare scădere lunară începând din mai, după ce mai multe rafinării americane situate pe coasta de Est a SUA au redus producţia din cauza uraganului Sandy, potrivit Bloomberg.

Contractele futures pe petrol au scăzut cu până la 0,5%. Companiile Phillips 66, Hess Corp, NuStar Energy şi PBF Energy au închis rafinării sau au redus producţia înainte ca Sandy să atingă uscatul în Statele Unite.

Preţul benzinei a coborât după ce a atins luni maximul a aproape două săptămâni.

Un reactor nuclear a fost scos din funcţiune marţi în statul New Jersey, în estul SUA, din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, a anunţat operatorul acestuia.

Situat la Hancocks Bridge, pe marginea râului Delaware, reactorul Salem 1 a fost închis când patru dintre cele şase pompe ale sale de circulaţie a apei au încetat să funcţioneze, a precizat societatea Public Service Electric and Gas (PSEG), adăugând că reactorul vecin de la Hope Creek funcţiona normal.



Uraganul care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite ameninţă să facă ravagii şi în privinţa alegerilor prezidenţiale, candidaţii la Casa Albă aflându-se în faţa unui test.

Creşterea nivelului apelor unui râu din New Jersey după trecerea uraganului Sandy a determinat ruperea unui dig în comitatul Bergen, la câţiva kilometri distanţă de oraşul New York, a anunţat poliţia locală.

Ruperea digului de pe râul Hackensack a determinat mobilizarea unor importante resurse ale poliţiei şi gărzii naţionale pentru a le veni în sprijin locuitorilor din oraşul Moonachie, ameninţat de inundaţii, potrivit presei locale.

Viteza vântului a scăzut la 105 kilometri pe oră marţi dimineaţă, pe măsură ce ciclonul post-tropical Sandy a înaintat spre uscat, a anunţat Centrul american de previziuni hidrometeorologice (HPC).

La ora 05.00 (ora 11.00, ora României), centrul furtunii se găsea la 145 de kilometri vest de Philadelphia (Pennsylvania) şi înainta spre vest, determinând rafele de vânt susţinute de 105 kilometri pe oră.

Înainte de a atinge uscatul, luni seară, Sandy, clasat atunci drept uragan, a antrenat rafale de vânt de 150 de kilometri pe oră. "O scădere continuă (a forţei vântului. n.r.) este prevăzută în cursul următoarelor 48 de ore", a precizat NHC în buletinul său, avertizând totodată asupra menţinerii riscurilor de inundaţii.

În New Jersey, unde Sandy a atins uscatul, s-au înregistrat precipitaţii de 20 de centimetri la Atlantic City, unde marea a inundat străzile.

În Delaware, în apropiere, s-au înregistrat 24,3 centimetri la staţia meteo Milford, faţă de 10,5 la Washington. Recordul, de 29,5 centimetri, a fost înregistrat la Mildwood Crest, în New Jersey.





Traficul aerian între Marea Britanie şi Statele Unite era în continuare perturbat, marţi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza uraganului Sandy, relatează AFP. Compania British Airways a fost nevoită să anuleze 11 legături dus-întors cu coasta de est a Statelor Unite, în special zboruri în direcţia sau provenind dinspre aeroproturile din New York JFK, Newark, Washington, Baltimore şi Philadelphia.

În schimb, zborurile provenind din Boston ar trebui asigurate normal, contrar a ceea ce s-a întâmplat luni, a precizat compania. Virgin Atlantic a anulat sau întârziat marţi zborurile către şi dinspre New York, Washington şi Boston.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
128

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
117

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...

Sportivii de la LPS Botoșani, campioni naționali (și) la semimaraton U20! (foto)

astăzi, 15:40
45

În perioada 20 – 21 aprilie 2024 sportivii din cadrul secției de atletism a Liceului cu Program Sportiv din Botoșani au participat la Finala Campionatului Național de Semimaraton pentru...